Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Νέοι Διευθυντές στα σχολεία


    Ο νέος τρόπος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης δημιουργεί στρεβλώσεις. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι έχει και θετικά στοιχεία, με πιο σημαντικό απ’ όλα ότι, για πρώτη φορά ο σύλλογος διδασκόντων έχει λόγο στην επιλογή του Διευθυντή.
Σίγουρα ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν στερείται ικανών και άξιων στελεχών, που μπορούν να...

ασκήσουν με επιτυχία το διοικητικό έργο.
Αρκετοί συνάδελφοι, που σκόπευαν να είναι υποψήφιοι για Διευθυντές, προβληματίζονται από το νέο πλαίσιο επιλογής των στελεχών, ενώ άλλοι, που στερούνται τυπικών προσόντων, το βλέπουν ως μία μοναδική ευκαιρία. Σ’ αυτούς, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους, ένα πράγμα θέλω να πω:
Τολμήστε! Χρειαζόμαστε όσο γίνεται περισσότερους υποψήφιους, ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε τους καλύτερους. Μην αφήνετε κανένα να σας αποτρέψει, από το να είστε υποψήφιοι ούτε να σας επιβάλλει ποια σχολεία να διαλέξετε. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρείται «ανήθικη» η συνυποψηφιότητα με φίλους ή προκατόχους διευθυντικών θέσεων, αφού η αξιοκρατία οφείλει επιτέλους να προέχει στη διοίκηση των σχολείων μας .
Και σε όλους τους υπόλοιπους, που θα αποτελέσουν το εκλεκτορικό σώμα, θα πω το εξής:
Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε ότι, η πολιτεία κάνει καλά, που εμπιστεύεται την κρίση σας. Αγνοείστε τις πιέσεις και τα κομματικά τερτίπια. Αφήστε στην άκρη τους συναισθηματισμούς και ψηφίστε με αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα αυτόν, με τον οποίο θα συνεργαστείτε τα επόμενα 2 χρόνια.
Υπάρχουν νυν Διευθυντές, που έχουν αποδείξει ότι, είναι άξιοι και ικανοί. Επιβραβεύστε τους. Όσους πάλι τους θεωρείτε ανεπαρκείς, καταψηφίστε τους.
Αν ωστόσο μετά τη νέα διαδικασία της εκλογής προκύψουν, ως επί το πλείστον, οι ίδιοι Διευθυντές σχολικών μονάδων και Διευθυντές Εκπαίδευσης, χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές και ανάδειξη νέων Διευθυντικών στελεχών, θα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι, η προηγούμενη διαδικασία (με τη συνέντευξη) ήταν τελικά ορθή και ότι η συμμετοχή του συλλόγου, δεν είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα.
Πάντως, όταν για μία θέση υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, είναι λογικό να υπάρξουν αντιπαραθέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές θα πρέπει να τερματιστούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων Διευθυντών. Θα πρέπει την επόμενη μέρα να επικρατήσει στα σχολεία κλίμα ηρεμίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί σε πνεύμα συνεργασίας με τους νέους Διευθυντές, να μπορέσουν να επιτελέσουν το λειτούργημά τους.

Γιώργος Βαρδακώστας
Πρόεδρος Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας
Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Κατερίνης