Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Λήμνος – το νησί που τα έχει όλα


Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όσοι δεν έχουν πάει ποτέ στη Λήμνο ρωτάνε, “Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το νησί; Γιατί να το προτιμήσω;”

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Γιατί τα έχει όλα, και θα περάσεις τόσο καλά, που θα εύχεσαι να μη τελειώσουν οι μέρες της παραμονής σου.

Η...





Λήμνος είναι ένα νησί για όλα τα γούστα:

· Πρώτα – πρώτα, έχει υπέροχες παραλίες, απέραντες αμμουδιές, 65 γραφικούς κόλπους. Η θάλασσα είναι ρηχή και ζεστή, μπαίνεις μέσα και δε θέλεις να βγεις έξω. Αν είσαι με την οικογένεια και μικρά παιδιά, οι περισσότερες αμμουδιές είναι σαν τεράστια παιδική πισίνα.

· Θέλεις κοσμοπολίτικο περιβάλλον; – Πήγαινε στα Ρηχά Νερά, στον Ρωμέϊκο Γιαλό, στην παραλία Πλατύ.

· Θέλεις ησυχία, την δική σου ιδιωτική αμμουδιά; – Όλη η Λήμνος είναι δική σου. Σε περιμένουν αμέτρητοι μικροί κόλποι γύρω-γύρω απ’ το νησί με παρθένες αμμουδιές και ψιλή άμμο σαν ζάχαρη.

· Σου αρέσουν τα θαλάσσια σπορ; – Θα τα βρεις στον τεράστιο κόλπο στο Κέρος, στα βορειοανατολικά του νησιού, όπου γίνονται και οι διεθνείς αγώνες σέρφινγκ..

· Σου αρέσει το περπάτημα μέσα στην επιβλητική φύση; – Ανέβα στο Ενετικό Κάστρο της Μύρινας, με τα ελάφια, με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, τους 5 διαδοχικούς κόλπους και το Άγιο Όρος.

Πήγαινε στην Παναγία Κακαβιώτισσα, το εξωκλήσι χωρίς σκεπή μέσα στον βράχο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, επίσης με πανοραμική θέα.

· Βαριέσαι το περπάτημα; – Πάρε το εκδρομικό καϊκι που κάνει το γύρο του νησιού και απόλαυσε το μεσημεριανό σου on board. Πάρε το πούλμαν που κάνει ημερήσια εκδρομή τον γύρο του νησιού μέχρι την Πλάκα και απόλαυσε το μεσημεριανό στις γραφικές ψαροταβέρνες του Μούδρου.

· Είσαι ρομαντικός; – Θα απολαύσεις το τέλειο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, τον ήλιο να δύει στο πέλαγος στο βάθος του ορίζοντα στο Άγιο Όρος, και τα χρυσοκόκκινα σύννεφα να το στεφανώνουν τον Άθω.

· Σου αρέσει το καλό φαγητό; – Εδώ θα φας ολόφρεσκο ψάρι και τις ντόπιες νοστιμιές: φλομάρια με κόκορα πασπαλισμένα με κεφαλοτύρι λιόκαυτο, φάβα, φέτα καλαθάκι, κασκαβάλι, μύδια αχνιστά κ.ά.

· Η Λήμνος φημίζεται για το κρασί της – νέκταρ θεϊκό από την εποχή του Ομήρου. Ιδιωτικά οινοποιεία και ο Συνεταιρισμός παράγουν αυτό που θέλεις.

· Μη ξεχάσεις για επιδόρπιο ντόπιο ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι, με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι.

· Ψάχνεις για κάτι περίεργο και μοναδικό; – Πήγαινε στο Γομάτι, την απέραντη παραλία 5 χιλιόμετρα, και δίπλα την “Ελληνική Σαχάρα”, τους αμμόλοφους με την καστανόξανθη άμμο.

Πήγαινε στον Αη-Γιάννη Κάσπακα, την τριπλή αμμουδιά, με το εξωκλήσι πάνω στον κούφιο βράχο να ατενίζει το Άγιο Όρος και τους βράχους μπροστά στη θάλασσα με τα περίεργα σχήματα.

· .Σου αρέσουν τα λαογραφικά; Μη ξεχάσεις να πας στην έκθεση σπογγαλιείας, ναυτικής παράδοσης και κεραμικών στο χωριό Νέα Κούταλη. Πήγαινε και στο διπλανό χωριό Πορτιανού, στο λαογραφικό μουσείο, στην νεοκλασική οικία που διέμεινε ο Τσώρτσιλ, και στο μουσείο βαλκανικών πολέμων.

· Σου αρέσει το διάβασμα; – Εδώ θα βρεις όλα τα βιβλία της πολυβραβευμένης και παγκόσμια αναγνωρισμένης Λημνιάς Μαρίας Λαμπαδαρίδου – Πόθου.

· Είσαι ευαίσθητη καλλιτεχνική ψυχή; Πήγαινε στον Κοντιά, στην τριώροφη πινακοθήκη. Εκεί κοντά είναι και ο πευκόφυτος λόφος με το κάτασπρο εκκλησάκι του Αη-Λιά στην κορυφή, και οι γραφικοί ανεμόμυλοι

· Αν θέλεις να δεις κάποια ντόπια βιοτεχνία, στην Κούταλη είναι η ευρωπαϊκών προδιαγραφών βιοτεχνία αλίπαστων ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Κοντά, στο χωριό Πορτιανού, τα ντόπια φλομάρια και παξιμάδια και στην Ατσική η βιοτεχνία γλυκών και αρτοσκευασμάτων ΧΡΥΣΑΦΗ.

Φυσικά, απαραίτητη και μια επίσκεψη στα Θέρμα, στη βιοτεχνία ΑΧΙΛΑΔΕΛΛΗ με τον παραδοσιακό μαστιχάτο χαλβά, το ταχίνι και τις 38 ποικιλίες γλυκών κουταλιού και λουκουμιών.

· Σε ενδιαφέρουν τα αρχαία; – Είσαι στο κατάλληλο μέρος, στο νησί του Ηφαίστου, του Φιλοκτήτη και των αργοναυτών. Τρία μοναδικά αρχαία μνημεία: Ηφαιστεία (με το ανοιχτό θέατρο), Καβείρια (με τη σπηλιά του Φιλοκτήτη) και Πολιόχνη (με το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης).

· Δεν έχεις πολύ χρόνο και θέλεις να πάρεις μια γεύση από αρχαία; – Θα τα βρεις στο αρχαιολογικό μουσείο στη Μύρινα.

· Θέλεις να δεις απέναντι την Ίμβρο; – Πήγαινε στο χωριό Πλάκα με τον γραφικό φάρο.

· Θέλεις να πιεις αγίασμα; – Πήγαινε στον γραφικό κόλπο Κότσινας με το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και το άγαλμα της ηρωίδας του νησιού Μαρούλας πάνω στο λόφο με το σπαθί στο χέρι.

Εκεί, στον περίβολο της εκκλησίας. Είναι και τα 65 υπόγεια σκαλοπάτια θα σε οδηγήσουν στο πηγάδι με το νερό.

· Θέλεις να δεις πού εξορίστηκε ο μεγάλος μας ποιητής Ρίτσος; – Πήγαινε στο Κοντοπούλι, εκεί όπου έγραψε και το “Καπνισμένο Τσουκάλι” και δύο “Ημερολόγια εξορίας”. Εδώ συνέθεσε το πολύ γνωστό τραγούδι “Δραπετσώνα” κι ο Τάσος Λειβαδίτης και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

· Θέλεις να δεις τον Αη-Στράτη, τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη και χιλιάδων άλλων; – Υπάρχει καθημερινά το πρωί καραβάκι από τη Μύρινα με επιστροφή το απόγευμα – διάρκεια ταξιδιού 1 ½ ώρα.

· Πρόκειται να παντρευτείς; Στη Λήμνο θα κάνεις ένα αξέχαστο ταξίδι του μέλιτος, με διαμονή σε ένα από τα τρία πολυτελή ξενοδοχεία, στο Πόρτο Μύρινα, στο Βάρος και το Πλατύ.

Κάτι ήξεραν παλιά όσοι διάσημοι έρχονταν στα μπάγκαλοους “Ακτή Μύρινα” (τα “Ελβετικά” όπως λέγονταν).

· Ψάχνεις για φτηνό ενοικιαζόμενο δωμάτιο; – Θα βρεις όσα θέλεις. Κλείσ’ το, όμως, έγκαιρα κι όχι την τελευταία στιγμή. Το ίδιο ισχύει και με τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, Ιούλιο και Αύγουστο μπορεί και να μη βρεις.

· Τέλος, όταν τελειώσουν οι διακοπές σου, μη ξεχάσεις να πάρεις τα δώρα για τους δικούς σου, τους φίλους και συναδέλφους: Αλίπαστα, άλμπουμ με φωτογραφίες του νησιού, κρασί, γλυκά κουταλιού, χαλβά, φλομάρια, αμυγδαλωτά, γαλακτοκομικά, μέλι θυμαρίσιο.

Η Λήμνος τα έχει όλα.

Γι αυτό προγραμμάτισε τις διακοπές σου από τώρα – όπως κάνουν οι ξένοι τουρίστες, που κατακλύζουν το νησί το καλοκαίρι.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Λήμνο, να εύχεσαι να μη τελειώσουν οι μέρες της παραμονής σου σ’ αυτό το ευλογημένο νησί.

Γιατί θα σε γεμίσουν με αξέχαστες εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις.