Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Ανοιξιάτικη απόδραση στο Βόλο - Αξιοθέατα, βόλτες και τσιπουροκατανύξεις στην ολοζώντανη πρωτεύουσα της Μαγνησίας


Η πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας ή «πύλη» του Πηλίου, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαφορετικά ο Βόλος, είναι μια σύγχρονη πόλη, η οποία τα τελευταία χρόνια...  

 
 
 
 
 
έχει αναπτύξει ένα ενδιαφέρον τουριστικό προφίλ.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Με ξεχωριστή γοητεία, ιδιαίτερο χρώμα και κύριο χαρακτηριστικό τη θέση του ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το επιβλητικό Πήλιο, ο Βόλος είναι ένας προορισμός που μπορεί να σας προσφέρει πολλές εμπειρίες.

Η άνοιξη του ταιριάζει πολύ! Τώρα είναι η ιδανική εποχή για να γνωρίσετε την πόλη του Βόλου, να περπατήσετε κατά μήκος της λεωφόρου Αργοναυτών με τα τσιπουράδικα και τα cafes και να περιηγηθείτε στους πολυσύχναστους πεζόδρομούς της. 

Περιήγηση στην πόλη



Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς το ανοικτό πέλαγος, είναι το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας της Μαγνησίας. Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, τα ενδιαφέροντα κτήρια, τα δημόσια μέγαρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση εδώ πραγματικά απολαυστική.

Σας προτείνουμε να νοικιάστε ένα ποδήλατο, το µέσο που προτιμούν οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις τους, και να χαρείτε τη βόλτα σας στην πόλη. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Βόλου είναι η αγορά, η παλαιά πόλη με τα νεοκλασικά της κτήρια και το κάστρο που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας, με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην κορυφή του. Από τη θέση αυτή θα απολαύσετε πανοραμική θέα προς την πόλη και το λιμάνι. 

Βόλτες στην ιστορία



Αν θέλετε να δώσετε λίγη πολιτιστική αύρα στην απόδρασή σας, κάντε μια στάση στο ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, τηλ. 24210 29878, www.vmoc.gr), που στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου στα Παλιά. Στα τρία επίπεδά του, 120 αντικείμενα και 900 λεπτά ηχητικών μαρτυρίων και οπτικοακουστικού υλικού αποτυπώνουν τη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα (Γιαννιτσών & Λαχανά, τηλ. 24210 24855, volospalaia.gr). Το παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με φόντο το κάστρο. Εκεί θα βρείτε και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα το οποίο προσφέρει μία θαυμάσια ευκαιρία για να γνωρίσετε τη σημαντική βιομηχανική ιστορία του Βόλου (τηλ. 24210 29844).
Στα φημισμένα τσιπουράδικα

 
 
Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο, μαζί με τους απαραίτητους συνοδευτικούς μεζέδες, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη –και πλέον σημείο αναφοράς για το Βόλο– συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών. Εμείς ξεχωρίσαμε τον Δεμίρη, ένα γραφικό στέκι για τσιπουροποσία σε νοσταλγικό σκηνικό (Εφραιμίδου 23, τηλ. 24210 65559).

Η Γιώτα, σε μια ζεστή γωνιά με φόντο τον πεζόδρομο της συνοικίας των Παλαιών, κρατά την παράδοση με φρέσκα θαλασσινά και νόστιμους τσιπουρομεζέδες (Κροκίου 15, τηλ. 6947 074830), ενώ ο Καβούρας είναι το πιο παλιό τσιπουράδικο του κέντρου (Χατζηαργύρη 3, τηλ. 24210 28520). Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και το Με Ζεν, ένα τσιπουράδικο νέας εποχής, το οποίο σερβίρει τσίπουρα κι άλλα αποστάγματα απ’ όλη την Ελλάδα και πολλούς, ιδιαίτερους μεζέδες για να τα συνοδεύσετε (Αλοννήσου 8, τηλ. 24210 20844, mezen.gr). 

newsbeast.gr