Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Σαν σήμερα το 1980 οι ακροαριστεροί τρομοκράτες της «17Ν» δολοφονούν τους αστυνομικούς Π. Πέτρου και Σ. Σταμούλη

 
 16 Ιανουαρίου 1980: Οι πρώτοι νεκροί αστυνομικοί από πυρά της ''17 Νοέμβρη''

Ο Υποδιοικητής των ΜΑΤ, Αστυνόμος Παντελής Πέτρου, φεύγει από το γραφείο του στην οδό Πειραιώς και επιβιβάζεται στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, με προορισμό το σπίτι του, στην οδό Διαγόρα 18, στο... 


Παγκράτι. Οδηγός του ήταν ο Αστυφύλακας Σωτήρης Σταμούλης.

Ενώ το όχημα ανέβαινε την οδό Στίλπωνος, μόλις 100 μέτρα πριν τον τελικό του προορισμό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο ή τρία άτομα, πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια 11 φορές, εναντίον των δύο αστυνομικών.

Ο Παντελής Πέτρου σκοτώνεται ακαριαία, έχοντας δεχτεί έξι σφαίρες, ενώ ο Σωτήρης Σταμούλης, αν και βαριά τραυματισμένος, έχοντας δεχτεί πέντε σφαίρες, καταφέρνει να βγει από το αυτοκίνητο και δίνει σε μια διερχόμενη κοπέλα τον ασύρματό του, προκειμένου να ενημερώσει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για το συμβάν. Λίγες μέρες μετά υποκύπτει στα τραύματά του.

Ο Αστυνόμος Πέτρου, είχε αποταχθεί από το Σώμα μετά την 21η Απριλίου, ως ευνοημένος από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, που τον τοποθέτησε το 1964 Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, ενώ ήταν ακόμα Υπαστυνόμος. Ο δε Αστυφύλακας Σταμούλης, είχε καταταγεί μόλις το 1976 και ήταν γιος μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας από την Τριχωνίδα με εφτά παιδιά.

Την ευθύνη για τις δολοφονίες αναλαμβάνει με προκήρυξή της η τρομοκρατική οργάνωση "17 ΝΟΕΜΒΡΗ". Η προκήρυξη έχει τίτλο: «ΦΟΛΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΜΑΤ. ΤΑ ΜΑΤ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ».

Αποσπάσματα της εν λόγω προκήρυξης: «…(τα ΜΑΤ) είναι απαραίτητη ένοπλη δύναμη για την αναπαραγωγή των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών εκμετάλλευσης των εργαζομένων απ’ το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό», «…Τα ΜΑΤ σαν κύρια δύναμη τρομοκρατίας του λαού, παίζουν τον ίδιο ρόλο που έπαιξαν οι βασανιστές στη διάρκεια της δικτατορίας», «…Έτσι αποφασίσαμε να εκτελέσουμε έναν από τους βασικούς αρχηγούς τους, τον υποδιοικητή των ΜΑΤ μαζί με τον οδηγό – σωματοφύλακά του, που δεν είναι απλός οδηγός αλλά επίσης κοπρόσκυλο των ΜΑΤ».