Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Βασίλη Λάμπρου για τον διαγωνισμό της δημόσιας παραθαλάσσιας έκτασης στην Καλλιθέα



Επενδύσεις και «επενδύσεις»

Την 30-11-2017 ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Λάμπρου προέβη σε δήλωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο Δήμαρχος Κατερίνης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία απέτρεψαν μια μεγάλη τουριστική επένδυση, στην οποία θα δημιουργούνταν εκατόν πενήντα και πλέον νέες θέσεις εργασίας», αφήνοντας να εννοηθεί από τα συμφραζόμενα ότι...  






η «αποτραπείσα» επένδυση αφορούσε την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας, που θα δημιουργούσε «νέες πηγές εσόδων, νέες θέσεις εργασίας και συνθήκες ευημερίας και προόδου για τον τόπο μας».

Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε ότι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε δύο (2) – και όχι ένα (1) – όμορα παραθαλάσσια ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 52 στρεμμάτων και ότι βάσει του σήμερα ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) η επιτρεπόμενη χρήση στα ακίνητα αυτά προβλέπει ανάπτυξη ΜΟΝΟΝ ναυταθλητικών εγκαταστάσεων.

Επομένως:

α. Ουδεμία μεγάλη τουριστική επένδυση και δη για ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας «απετράπη» από τους βουλευτές Πιερίας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Άλλωστε, ο κ. Λάμπρου, όταν τον Μάρτιο του 2016 επισκέφθηκε μαζί με τον βουλευτή Πιερίας κ. Κουκοδήμο τον τότε Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, εξεδήλωσε ενδιαφέρον και πρόθεση αξιοποίησης της έκτασης για κατασκευή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων – των μόνων, δηλαδή, που επιτρέπονται βάσει του σήμερα ισχύοντος Γ.Π.Σ. Αν ο κ. Λάμπρου είχε άλλους σκοπούς (π.χ. ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας), αυτό μόνον ο ίδιος το γνωρίζει.

β. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι συμμετασχόντες (μεταξύ αυτών και ο κ. Λάμπρου) στον πλειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (Μάρτιος 2016) κατέθεσαν τις προσφορές τους λαμβάνοντας υπόψη τους την επιτρεπόμενη χρήση γης (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις). Όπως και ο κ. Λάμπρου αναφέρει στη δήλωσή του, η μεγαλύτερη προσφορά ήταν της τάξης του 1.100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αξία κάθε ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ στρέμματος υπολογίσθηκε από τον πλειοδοτήσαντα σε 21.150 ευρώ περίπου (!!!). Θα ήταν χρήσιμο για τη συναγωγή συμπερασμάτων να είχε εκφέρει και ο κ. Λάμπρου γνώμη για τα 21.500 ευρώ ανά στρέμμα, η εταιρία του οποίου, ως γνωστόν, είναι ιδιοκτήτρια του όμορου ξενοδοχείου.

Ο τουρισμός και οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα για τη σημερινή Κυβέρνηση. Στα σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης αυτό έχει αποδειχθεί πολλαπλώς και θα αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου. Όμως, είναι άλλο ζήτημα οι επενδύσεις και άλλο ζήτημα οι «επενδύσεις», δηλαδή εκείνες που επιδιώκουν αγορές παραθαλάσσιων «φιλέτων» σε τιμές εξωφρενικά υποδεέστερες από την πραγματική αξία τους μέσω της εκμετάλλευσης ισχυουσών χρήσεων γης με προφανή και ανομολόγητο στόχο την κατάργηση στο μέλλον των χρήσεων αυτών.

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΙΕΡΙΑΣ

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Χαρίλαος Τζαμακλής
Αστέριος Καστόρης