Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του ΔΣΚ του υποψήφιου προέδρου Θεοδώρου Τόνα


Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως ήδη γνωρίζετε είμαι υποψήφιος για την θέση του πρόεδρου του ΔΣΚ. Με την επιστολή αυτή θέλω να σας παρουσιάσω έναν απολογισμό της θητείας μου ως απλό μέλος του απερχόμενου ΔΣ και να σας πω δυο λόγια για το πρόγραμμά που θα εφαρμόσω σε περίπτωση εκλογής μου στη θέση του Προέδρου.
Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου τα τελευταία χρόνια δεν είναι καλή κυρίως λόγω... 

 
 
 
 
 
της δραματικής μείωσης των εσόδων. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου στο ΔΣ το 2014 επεσήμανα ότι ήταν τουλάχιστον άδικο να καταβάλουμε στους υπαλλήλους του συλλόγου μισθούς που ανέρχονταν στο καθαρό ποσό των 1.800€, τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοι ειδικά οι νέοι είχαν σχεδόν μηδενικό εισόδημα. Το 2015 κατέθεσα τεκμηριωμένη έγγραφη εισήγηση για τις περικοπές δαπανών. Τελικά μόλις το 2016 με απόφαση του το ΔΣ προέβη σε περικοπή μισθών της τάξης του 25% περίπου, παρά το ότι προσωπικά επέμενα σε μεγαλύτερη περικοπή.
Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ το 2014 έθεσα το θέμα της οργάνωσης του ταμείου με την εγκατάσταση ειδικού λογιστικού προγράμματος, για την παρακολούθηση των εσόδων και των εξόδων και μάλιστα δήλωσα, ότι μπορούσα να αναλάβω και να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο, θέτοντας υποψηφιότητα για την θέση του ταμία, στην οποία όμως θέση δεν εκλέχθηκα, ούτε βέβαια προχώρησε η εγκατάσταση λογιστικού προγράμματος.
Αντίστοιχη ευαισθησία στο ζήτημα της διαχείρισης και της διαφάνειας των οικονομικών είχα δείξει και στην θητεία μου στο ΛΕΑΔΙΚ, όπου ως μέλος του ΔΣ είχα επιμείνει ήδη από την έναρξη της θητείας μας στην αγορά και εγκατάσταση ειδικού λογιστικού προγράμματος για την παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων.
Εδώ και δύο περίπου μήνες μου ανατέθηκε από το ΔΣ υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες η θέση του ταμία. Πρώτο μέλημά μου ήταν ν’ αναδιοργανωθεί πλήρως ο τρόπος λειτουργίας, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν ακριβέστερη παρακολούθηση σε καθημερινή βάση και να εγκατασταθεί λογιστικό πρόγραμμα, που θα παρέχει πλήρη διαφάνεια και εύκολο έλεγχο των κινήσεων του ταμείου. Υπήρξαν και μέχρι σήμερα υπάρχουν αντιδράσεις, όμως η λειτουργία του ταμείου σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας και σύγχρονης λογιστικής έχει δρομολογηθεί, όπως και η εγκατάσταση λογιστικού προγράμματος. Την 1-1-2018 θα υπάρχει λογιστική παρακολούθηση του ταμείου σε ημερήσια βάση.
Όσον αφορά τώρα το μέλλον, σκοπεύω να κινηθώ σε τρεις άξονες.
α) Διαφάνεια κυρίως στα οικονομικά, αλλά και εν γένει στη λειτουργία του συλλόγου.
β) Περικοπή δαπανών με την χρήση των νέων τεχνολογιών με σκοπό τη μείωση του μισθολογικού κόστους, και κατ επέκταση μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των μελών.
Ήδη έχει ξεκινήσει η έκδοση γραμματίων μέσω διαδικτύου, που όσο επεκτείνεται οδηγεί σε μειώσει του φόρτου εργασίας της γραμματείας η οποία στη συνέχεια θα επιτρέψει την μείωση και του προσωπικού.
Η εγκατάσταση συστήματος τηλεματικής για την παρακολούθηση της σειράς εκδίκασης των υποθέσεων από το γραφείο, είναι μια ακόμη τεχνολογική εφαρμογή, που θα εγκατασταθεί, ώστε να περιορίσουμε την πολύωρη και άσκοπη αναμονή μας στους διαδρόμους των δικαστηρίων.
Στις προτεραιότητες μου θα είναι η προώθηση της ένταξης των δικαστηρίων της Κατερίνης στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (https://www.solon.gov.gr), μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων με ψηφιακή υπογραφή και παρακολούθηση της υπόθεσης μέχρι την έκδοση απόφασης.
Η μείωση του λειτουργικού κόστους θα επιτρέψει μειώσεις του κόστους των γραμματίων πχ της κατάργησης του δικηγορόσημου, ώστε να μειωθεί η ψαλίδα σε σχέση με το κόστος των γραμματίων που εκδίδονται στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο Σύλλογος χάνει σημαντικά έσοδα λόγω της έκδοσης τους από πολλούς συναδέλφους στον δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης.
γ) Αξιολόγηση του έργου των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων και παρέμβαση, όπου χρειάζεται, όχι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά θεσμικά και μεθοδικά. Παρακολούθηση των επιδόσεων τους μέσω της τήρησης στατιστικών στοιχείων. Όλοι πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή κρίνονται και αξιολογούνται για το έργο τους και βέβαια πρέπει να υφίστανται και τις ανάλογες συνέπειες.
Κατάργηση της διαδικασίας προεκφώνησης των πολιτικών υποθέσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου τις Πέμπτες, διαδικασία που εκτός της ταλαιπωρίας για δικηγόρους και διαδίκους παραβιάζει την αρχή του φυσικού δικαστή.
Προτεραιότητά μου, δεν είναι να γίνω αρεστός, αλλά να είμαι αποτελεσματικός στην αποστολή και στα καθήκοντα που μου ανατίθενται. Η περίοδος που διανύουμε είναι μια από τις κρισιμότερες για το μέλλον του συλλόγου μας και για εμάς τους ίδιους ως επαγγελματίες και ειδικότερα για τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι καλούνται να χτίσουν την επαγγελματική τους καριέρα σε ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που απαιτούν δυναμικές και αποτελεσματικές λύσεις και όχι προχειρότητα και συμβιβασμούς, που απλά θα κουκουλώσουν τα προβλήματα μέχρι να τα ξαναβρούμε μπροστά μας μετά από λίγα χρόνια.
Στη θητεία του απερχόμενου ΔΣ ενδεχομένως θα μπορούσαν να είχα γίνει πολλά περισότερα. Πιστεύω όμως ότι η παρουσία μου στο απερχόμενο ΔΣ, αφήνει ένα θετικό στίγμα, γιατί συνέβαλα ώστε να επιλυθούν ζητήματα που για χρόνια εκκρεμούσαν όπως πχ η αναπροσαρμογή των αμοιβών των υπαλλήλων της γραμματείας του συλλόγου, ο έλεγχος και η οργάνωση του ταμείου.
Οι εκλογές αυτές είναι μια ευκαιρία, καθώς μεγάλα ζητήματα, που εκκρεμούν ακόμη, έχουν ανοίξει και η πολυπληθής παρουσία υποψηφίων δίνει την δυνατότητα διαφορετικών προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν ούτε χρώμα ούτε ιδεολογία, αλλά πρέπει να κριθούν με βάση τις πιθανότητες ευδοκίμησης και την αποτελεσματικότητα τους. Το ποια είναι η καλύτερη, επαφίεται στην κρίση σας, η οποία θα εκφραστεί στις 26-11-2017 με την ψήφο σας.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε για την ανάγνωση της επιστολής μου.

Με εκτίμηση
Θεόδωρος Τόνας
υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΚ