Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Μια οφειλόμενη απάντηση σε Νίκο Ορνιθόπουλο και Μπέττυ Σκούφα


Αρχικά εγώ αναρωτιέμαι, αν είναι τόσο κακή αυτή η ΕΕ και δε σας αφήνει να κάνετε αυτά που θέλετε γιατί δε βάζετε πρόταγμα να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ; Δευτερευόντως οι οδηγίες της ΕΕ δεν είναι άμεσα εφαρμοστέο δίκαιο (όπως είναι οι κανονισμοί π.χ. 305/11/ΕΕ για τα δομικά προϊόντα) και... 







γι' αυτό απαιτείται να ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, ώστε να εναρμονιστεί η νομοθεσία των κρατών μελών.

Αλλά ας περάσουμε στο ψητό. Η δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ εντός περιοχών NATURA 2000 θεσμοθετήθηκε το 2006 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του νόμου 3468/2006 ΦΕΚ Α' 129 27-06/2006 ( http://www.rae.gr/old/downloads/sub2/129(27-6-06)_3468.pdf ) στο άρθρο 8 παράγραφος 2. Με το συγκεκριμένο νόμο η ΝΔ δίνει το εναρκτήριο σφύριγμα για να αρχίσει το φαγοπότι με τις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ο εν λόγω νόμος αφορά, όντως, την εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την οδηγία 2001/77/ΕΚ ( http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/… ) της ΕΕ "για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας". Μόνο που η συγκεκριμένη οδηγία δεν ασχολείται καθόλου με το αν επιτρέπεται ή όχι η εγκατάσταση ΑΠΕ εντός περιοχών NATURA 2000. Όμως, ο Κωστάκης ο Καραμανλής και η παρέα του δεν αρκέστηκαν στην εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ σκέφτηκαν να προσθέσουν κι άλλα κομμάτια ώστε να προωθηθεί "κατά προτεραιότητα, στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κανόνες και αρχές, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" (άρθρο 1 του νόμου).

Περαιτέρω οι ΑΠΕ προωθήθηκαν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη και της "πράσινης" υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη μέσω του νόμου 3851/2010 ΦΕΚ Α' 85 04-06-2010 ( http://www.rae.gr/old/downloads/sub2/85(4-6-10)_3851.pdf ), όπου και πάλι γίνεται αναφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ εντός περιοχών NATURA 2000 (άρθρο 3).

Αυτοί οι δύο ελληνικότατοι νόμοι είναι αυτοί που δίνουν τη δυνατότητα να εγκαταστασταθούν ανεμογεννήτριες στα Πιέρια, στο Βέρμιο και όπου αλλού θελήσει ο εκάστοτε "αεριτζής". Και με την τροποποίηση αυτών των νόμων με τρόπο που να απαγορεύεται η εγκατάσταση ΑΠΕ εντός περιοχών NATURA 2000, αυτόματα γίνεται παρελθόν και η δυνατότητα για εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Άνω Μηλιά. Όμως για να καταργήσει κάποιος αυτόν το νόμο πρέπει να είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα που έχουν θησαυρίσει από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την δικαιολογία του "πρασινίσματος" της ηλεκτροπαραγωγής. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστικά και αμετάκλητα συνταχθεί με αυτά τα μεγάλα συμφέροντα που συνεχίζουν το φαγοπότι ενώ ο κόσμος κάνει το σκατό παξιμάδι για να επιβιώσει. Αυτός είναι ο λόγος που δε θα κάνει τίποτα, λοιπόν, κι όχι κάποια αόρατη ευρωπαϊκή οδηγία για την οποία οι καημένοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι αδυνατούν να κάνουν το οτιδήποτε.

ΥΓ. Ακόμη και η Κομισιόν αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις αρνητικές επιπτώσεις της εγκατάστασης ανεμογεννητριών εντός περιοχών NATURA 2000. ( http://ec.europa.eu/…/natura…/management/docs/Wind_farms.pdf )


Βαγγέλης Κώστας - Μηχανολόγος Μηχανικός