Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Βρέθηκε απίστευτα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό ναυάγιο


Για αιώνες, στη Μαύρη Θάλασσα, που συνδέει την Ανατολική Ευρώπη με την Ασία, ταξιδεύουν πλοία φορτωμένα με εμπορεύματα. Δεν φτάνουν, όμως, όλα στους προορισμούς τους και...  

 
 
 
 
 
 
 
μια ομάδα επιστημόνων που μελέτησε τον πυθμένα της θάλασσας ανακάλυψε αρκετά καλοσυντηρημένα ναυάγια που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Η έρευνα δεν αφορούσε μόνο σε ναυάγια, αλλά ένα ειδικό σκάφος σάρωσε το νερό προκειμένου να κατανοήσουν οι επιστήμονες τη φυσική ιστορία της περιοχής.



Βέβαια, ήταν σχεδόν σίγουροι πως θα έβρισκαν ναυάγια, και μάλιστα σε καλή κατάσταση. Τα νερά της Μαύρης Θάλασσας έχουν σχετικά μικρή ποσότητα αλατιού και χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι τα θαλάσσια είδη που διασπούν το ξύλο των ναυαγίων σε άλλες θάλασσες εδώ δεν είναι τόσο πολλά. Από τα 43 ναυάγια που εντόπισε η ομάδα, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα είναι ένα μεσαιωνικό πλοίο που χρονολογείται στον 13ο ή τον 14ο αιώνα.



Οι ιστορικοί γνωρίζουν την ύπαρξη των συγκεκριμένων πλοίων από βενετικά χειρόγραφα, αλλά κανένα παράδειγμα δεν είχε βρεθεί ποτέ μέχρι τώρα. “Αυτός είναι ο τύπος του πλοίου που δημιούργησε τις εμπορικές αυτοκρατορίες της Βενετίας και της Γένοβας, αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Σταυροφόροι “, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Kroum Batchvarov του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, συνδιοργανωτής του έργου.