Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Η Χορωδία Ιδρύματος Σακελλαρίδη παρουσιάζει για μία και μόνο παράσταση την λαική όπερα "Το τραγούδι του νεκρού αδερφού.

Το ... 

έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Χορωδία Ιδρύματος Σακελλαρίδη τον Φεβρουάριο του 2016 στο Λιτόχωρο και μετέπειτα και σε άλλες πόλεις με κυριότερες την Μόσχα και την Θεσσαλονίκη απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την ποιότητα της δουλειάς που παρουσιάστηκε καθώς και για τις αριστουργηματικές ερμηνείες ερασιτεχνών και νεαρών ηθοποιών που θύμισαν επαγγελματίες.

Το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» ανέβηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1962 στο Θέατρο Καλουτά από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Τα κείμενα ήταν του Μίκη Θεοδωράκη, η σκηνοθεσία του Πέλου Κατσέλη, τα σκηνικά του Νίκου Νικολάου και οι χορογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη (η οποία ερμήνευε και το ρόλο της μάνας ). Πρωταγωνιστές του έργου ήταν ο Μάνος Κατράκης, η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Νίκος Ξανθόπουλος, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μαρία Κωνσταντάρου και ο Θόδωρος Έξαρχος. Αισθητικά ήρθε να χαράξει ένα δικό του δραματουργικό δρόμο ανάμεσα στο πλήθος της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, που χαρακτηριζόταν ως επί το πλείστον από ποιητικούς «κύκλους τραγουδιών», και να θέσει ερωτήματα τα οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχουν βρει απαντήσεις κι εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης λέει για το τραγούδι του νεκρού αδερφού:

«Με το “Τραγούδι του νεκρού αδελφού” ταυτίζομαι περισσότερο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο έργο μου, από κάθε άποψη: μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική και προπαντός “ελληνική”, μια και ο Εμφύλιος βύθισε την Ελλάδα στα δάκρυα, στο αίμα και στη δίχως τέλος δοκιμασία».

«Κάθε τόσο, οι ήρωες του δράματος αναφέρονται στον Λαϊκό Τραγουδιστή και στους μουσικούς με ευλάβεια και με δέος. Τους γυρεύουν συμπαράσταση και συμβολή. Γιατί είναι το μάτι και η ψυχή, η φωνή και η μνήμη του Λαού και της Ιστορίας».

«Η ιστορική νομοτέλεια περνά σαν μπουλντόζα πάνω από τις πατρίδες και τις κοινωνίες… Έχει τη γεύση του αίματος και του πόνου. Είναι όμως φανερό ότι τα σημάδια αυτά δεν είναι σημάδια μιας καταστροφής, ενός τέλους. Αλλά, αντίθετα, οι συνέπειες από μια γέννα, μιαν αρχή».

Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 19/8 και ώρα 9.00 στο θεατράκι του πάρκου στο Λιτόχωρο!

Τραγουδούν οι:

Γιάννης Χαρίσης

Μαρία Σβάρνα

Δήμητρα Σάββα

και η Χορωδία Ιδρύματος Σακελλαρίδη Λιτοχώρου

Είσοδος: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: "Χαρτοσχολική" Κουτσιμανής Γ