Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο


Υλικά συνταγής

Για τους λαχανοντολμάδες:
1 μεγάλο λάχανο
1/2 κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φλτιζανάκια του καφέ ρύζι

1 φλιτζανάκι του καφέ νερό

2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι πιπέρι

Για το βράσιμο και αυγόκομα:

2 1/2 φλιτζάνια νερό

1 κύβος βοδινού (προαιρετικά)

ελαιόλαδο

2 κρόκους αυγών

χυμό 1 λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Παίρνετε το λάχανο, κόβετε το χονδρό κοτσάνι και αφαιρείτε τα εξωτερικά χαλασμένα φύλλα. Το βράζετε σε αρκετό αλατισμένο νερό προσέχοντας να μη το παραβράσετε και διαλυθούν τα εξωτερικά φύλλα του. Μόλις γίνει το λάχανο το βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Μην χύσετε το βρασμένο νερό από το λάχανο. Ίσως χρειαστεί να βράσετε ακόμα λίγο τη «καρδιά του λάχανου».

Στο μεταξύ ανακατεύετε καλά τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, τον άνηθο, αλατοπίπερο και το 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Παίρνετε ένα – ένα φύλλο από το λάχανο, κόβετε το κοτσάνι του, βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά και το τυλίγετε.

Βάζετε ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετείτε τους ντολμάδες σε κύκλους, σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο στη βάση της κατσαρόλας. Προσθέτετε το νερό, στο οποίο έχετε λιώσει και τον κύβο βοδινού προαιρετικά και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε με ένα πιάτο τους λαχανοντολμάδες και τους αφήνετε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για μια 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε για το νερό και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα βραστό νερό.

Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, χτυπάτε σε ένα γυάλινο μπολ τους κρόκους με το λεμόνι και προσθέτετε στο μπόλ ζωμό από το φαγητό, σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ζεσταθεί καλά ο πάτος του γυάλινου μπολ. (θα το αισθανθείτε στο χέρι σας). Περιχύνετε το φαγητό και κουνάτε κυκλικά τη κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο.

Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε στη ζύμη του κιμά 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Πηγή:sintayes.gr