Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Τσίπρας στοχοποιεί Καραμανλή

 
Σε πολύ δύσκολη θέση ο Πάνος Καμμένος - Περίοδος ψυχρότητας μεταξύ Μαξίμου και Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε περίοδο ψυχρότητας, που αναμένεται να οδηγήσει το επόμενο διάστημα ακόμα και...

σε ανοιχτή σύγκρουση, φαίνεται πως βαδίζουν οι σχέσεις του Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και το περιβάλλον του. Η τακτική του Αλ. Τσίπρα και, συνολικά, του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνουν συστηματικά στο απυρόβλητο τον πρώην πρωθυπουργό και τις κυβερνήσεις της περιόδου 2004-2009, με προφανή στόχο να δημιουργήσουν σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., απέτυχε και εγκαταλείπεται από τους εμπνευστές της.

Η έμμεση, αλλά σαφέστατη επίθεση του κ. Τσίπρα στον Κώστα Καραμανλή την Τετάρτη, όταν επισκέφθηκε τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που έπληξε η πύρινη λαίλαπα, κάθε άλλο παρά ήταν τυχαίο και αποσπασματικό γεγονός. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «περιορισμένη» την έκταση που καταστράφηκε, συγκρίνοντάς τη με τις συνέπειες από τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει τον Αύγουστο του 2009, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής.

«Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης. Η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προφανώς δεν… θυμήθηκε εκείνη τη στιγμή τους αριθμούς για να κάνει τις συγκρίσεις. Αντίθετα, έδειξε πως ήταν απόλυτα προετοιμασμένος να «καρφώσει» τον πρώην πρωθυπουργό και την τότε κυβέρνησή του, κάτι που είχε αποφύγει επιμελώς να κάνει σχεδόν όλη την περίοδο της διακυβέρνησής του, αλλά ακόμα και τα χρόνια που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δήλωση του κ. Τσίπρα, η οποία έγινε γνωστή αμέσως στον κ. Καραμανλή, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τόσο τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό όσο και ανθρώπους του περιβάλλοντός του, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, επειδή η σύγκριση που έκανε ο κ. Τσίπρας δεν έγινε για κάποιο ανώδυνο θέμα μειωμένης σημασίας, αλλά για ένα ζήτημα που αποτέλεσε πρώτο θέμα στην επικαιρότητα και τώρα, αλλά και, αντιστοίχως, το 2009.

Η πυρκαγιά που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας είχε ξεκινήσει το βράδυ της 21ης Αυγούστου του 2009 από το Σέσι και είχε χρειαστεί να περάσουν αρκετές μέρες μέχρι να ελεγχθεί, αφού προηγουμένως είχαν εκκενωθεί περιοχές στον Αγιο Στέφανο και την Παλαιά Πεντέλη.

Οι καταστροφές που είχε προκαλέσει είχαν αποτελέσει τότε ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου που ακολούθησε, καθώς στις 2 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Αποτυχία 

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η απόφαση να μπουν πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο κ. Καραμανλής και η περίοδος της διακυβέρνησής του ελήφθη σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με στόχο ακόμα και τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας δεν αποφέρει καρπούς. Μια προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα οι οποίοι ήταν συνομιλητές του κ. Καραμανλή μέχρι πολύ πρόσφατα.

«Η Δεξιά δεν έχει ιστορία διασπάσεων που να την έχουν οδηγήσει εκεί όπου έχει οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ», φέρεται να ήταν μια φράση που ακούστηκε από κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν προκειμένου να αποφασιστεί αυτή η κυβερνητική στροφή, η οποία αναμένεται πάντως να προκαλέσει νέους «πονοκεφάλους» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Κι αυτό γιατί ο Πάνος Καμμένος υπήρξε υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή από τις 19 Σεπτεμβρίου 2007, ενώ παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιό του μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009, οπότε και ανέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που κέρδισε τις εκλογές.

Ο κ. Καμμένος βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς θα του τίθενται ερωτήματα σχετικά με την επίθεση του Αλ.Τσίπρα εναντίον των πεπραγμένων μιας κυβέρνησης της οποίας υπήρξε μέλος επί δύο χρόνια. Πολλώ μάλλον όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο υπέρμαχος του «καραμανλισμού» σε κάθε ευκαιρία.

Οι πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι το επόμενο «χτύπημα» στην περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή θα έρθει μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την Υγεία και αφορά χρονικά και την περίοδο 2004-2009. Μέχρι πρόσφατα υπήρξε προσπάθεια από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επικεντρωθεί όλη η διαδικασία στα θέματα του ΚΕΕΛΠΝΟ και το «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά με στόχευση στο χρονικό διάστημα της πρωθυπουργίας Σαμαρά, με υπουργούς τους κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει συνολική επίθεση, που θα συμπεριλάβει αναλυτικά και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με υπουργούς Υγείας τους κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αιχμές κατά του Προκόπη Παυλόπουλου 

Η επίθεση του κ. Τσίπρα εναντίον του Κ. Καραμανλή δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε μετά την αποκάλυψη των «Π» για την περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του 2009 και, άρα, είχε και εκείνος ευθύνη για τα θέματα αντιμετώπισής τους. Πρόσφατα, στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου, ο κ. Παυλόπουλος, αναφέροντας ότι «μόνο υπό το καθεστώς της Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος», εξήγησε πως η απονομή της δικαιοσύνης προϋποθέτει τον σεβασμό εκ μέρους της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας «των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση, για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ν. Σακελλαρίου, εγκαλούσε τους κυβερνώντες για «άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, απαξιωτικούς, αλλά και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης». Ο κ. Τσίπρας τότε σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε αφήσει εμμέσως πλήν σαφώς αιχμές για τον κ. Παυλόπουλο και όταν είχε ερωτηθεί για τα συχνά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τις εφόδους του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή είχε πει χαρακτηριστικά: «Μάλλον έχετε ξεχάσει τι συνέβαινε στο κέντρο της Αθήνας το 2008 (σ.σ. όταν αρμόδιος υπουργός για θέματα Δημόσιας Τάξης ήταν ο κ. Παυλόπουλος), το 2010 ή το 2012».  
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/tsipras-stochopii-karamanli