Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Αγνοούμενοι στα αζήτητα, ξεχασμένοι σε ψυγεία νεκροτομείων, νοσοκομείων


Αγνοούμενοι στα αζήτητα… Συνάνθρωποι μας κυρίως νέοι, ξεχασμένοι σε ψυγεία νεκροτομείων, νεκροταφείων, νοσοκομείων…

Αυτή είναι η μια πλευρά του δράματος. Η άλλη που προκαλεί ανατριχίλα, οδηγεί σε χωράφια «σπαρμένα» με άγνωστους νεκρούς, αλλά και στο χωνευτήρι που η κρατική μηχανή διαλύει το δικαίωμα τους σε έναν αξιοπρεπή θάνατο.
Στην... 

πολύχρονη πορεία του «Τούνελ» δεκάδες οικογένειες ζήτησαν την βοήθεια της Αγγελικής Νικολούλη για να αναζητήσουν αγνοούμενους συγγενείς τους, που όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα είχαν καταλήξει στα αζήτητα.

H εκπομπή την Παρασκευή 26 Μαΐου, παρουσίασε τα σοκαριστικά ντοκουμέντα της πολύχρονης έρευνας του που πάγωσαν τη κοινή γνώμη.

Μάριος Κούσης

«Φύτευαν» αγνοούμενους σε χωράφι…

Όσα χρόνια κι αν περάσουν η σπαραχτική φωνή της μητέρας του νεαρού νοσηλευτή Μάριου Κούση, αντηχεί ακόμα σε ένα χωράφι «φυτεμένο» με αγνοούμενους.

«Κοιτάξτε εδώ και αυτή τη σειρά… Εδώ είναι θαμμένοι άνθρωποι… Παιδιά μανάδων…»

Λίγες μέρες πριν, είχαν βρεθεί με τον σύζυγο της στο στούντιο του «Τούνελ» αναζητώντας το παιδί τους. Η πληροφορία που έφτασε στο τηλεφωνικό κέντρο από μια πρώην εργαζόμενη στην ιατροδικαστική υπηρεσία, έδωσε την απάντηση που έψαχναν για έξι ολόκληρους μήνες, με τον πιο τραγικό τρόπο.

Η έρευνα της εκπομπής έφερε στο φως μία ακόμα συγκλονιστική αποκάλυψη.

Ένα χωράφι στο Σχιστό Κορυδαλλού, που δεν θα κάρπιζε ποτέ, ήταν κυριολεκτικά «σπαρμένο» με νεκρούς συνανθρώπους μας, χωρίς στοιχεία. Χωρίς το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο, χωρίς ένα αντίο από ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Η θέση της ΕΛ.ΑΣ. τότε…

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα από την σοκαριστική έρευνα της Αγγελικής Νικολούλη και ήταν μία από τις σπάνιες φορές που εμφανίστηκε στο στούντιο της εκπομπής υψηλόβαθμο στέλεχος. Ο τότε Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας με την καλύτερη των προθέσεων, δεσμεύτηκε δημόσια πως η Αστυνομία θα έκανε ότι ήταν δυνατό για να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του συντονισμού των Αρχών και να μην υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά.

Ο Μάριος Κούσης 27 χρόνων, που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στο σταθμό του τραίνου στο Θησείο, βρισκόταν για έξι μήνες θαμμένος ως αγνώστων στοιχείων στο νεκροταφείο του Σχιστού. Οι γονείς του πίστευαν πως ήταν διακοπές επειδή είχε πάρει την άδεια του από το Αττικό νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Όταν είδαν στο «Τούνελ» την αποκάλυψη ενός ανάλογου περιστατικού με έναν νεαρό από τη Νάουσα που είχε βρεθεί νεκρός στα αζήτητα, απευθύνθηκαν στην εκπομπή.

Τα όσα στη συνέχεια κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής, έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των τηλεθεατών. Μέσα στην ατυχία τους οι γονείς του νεαρού νοσηλευτή στάθηκαν «τυχεροί» αφού μπόρεσαν να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του και να τον θρηνήσουν.

Δεκάδες άλλοι συνάνθρωποι μας παρέμειναν αταυτοποίητοι και ξεχασμένοι, σαν απόκληροι ενός απάνθρωπου συστήματος.

Αλέξανδρος Λασκαράκης

Θαμμένος ως άγνωστος Αλβανός…

Τον Οκτώβριο του 2004 το «Τούνελ» κατά τη διάρκεια της ζωντανής προβολής του, πραγματοποίησε μια έρευνα – «θύελλα» για τον 22χρονο Αλέξανδρο Λασκαράκη.

Το θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται όταν η εκπομπή χτυπούσε πόρτες νοσοκομείων, ψυχιατρικών κλινικών αλλά και της αστυνομίας σε Βέροια και Νάουσα.

Η μητέρα του που τον αναζητούσε για επτά μήνες, βρισκόταν στο στούντιο και παρακολουθούσε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Από μαρτυρία που έφτασε στο τηλεφωνικό κέντρο αποκαλύφθηκε πως ο άτυχος νέος είχε βρεθεί νεκρός σε αντλιοστάσιο σε κοντινό χωριό από το δικό του στον Αρχάγγελο Νάουσσας, χωρίς να έχει πάνω του κανένα στοιχείο.

Η κινητοποίηση του «Τούνελ» ανάγκασε τους αρμόδιους να ελέγξουν πιο προσεκτικά τα περιστατικά που είχαν καταγραφεί και να παραδεχτούν την αναλγησία τους. Αν και η δήλωση εξαφάνισης του είχε γίνει στη Νάουσα, κανείς δεν ταυτοποίησε τα αποτυπώματα του νεκρού. Ο Αλέξανδρος θεωρήθηκε Αλβανός μεγάλης ηλικίας και τάφηκε στα αζήτητα του χωριού Αρχάγγελος.

Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε την απεγνωσμένη αντίδραση της μητέρας του.

«Δεν θα μάθαινα τίποτα αν δεν πήγαινα στο «Τούνελ». Με κάλεσαν να αναγνωρίσω το παιδί μου και είχαν την αναίδεια μέσα σε πέντε λεπτά να υπογράψω για να κλείσει ο φάκελος».

Κώστας Σταυρακόπουλος

Στο χωνευτήρι μετά από χρόνια στα αζήτητα

Τον Φεβρουάριο του 2007 το «Τούνελ» ήρθε αντιμέτωπο μ’ ένα ακόμα τραγικό και μακάβριο αλαλούμ των Αρχών. Η εκπομπή τεσσεράμισι χρόνια μετά την εξαφάνιση του Κώστα Σταυρακόπουλου 21 χρόνων, έδωσε την απάντηση στην μητέρα του και στη γιαγιά του, αποκαλύπτοντας ένα απίστευτο γραφειοκρατικό μπέρδεμα. Οι δύο γυναίκες μόνες τους τον έψαχναν σε νοσοκομεία, ιδρύματα, ακόμα και σε φυλακές.

Η πληροφορία για τον νέο, έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τηλεφωνικό κέντρο και όλα έδειχναν πως ήταν νεκρός από την πρώτη μέρα της εξαφάνισης του και είχε ακολουθήσει την πορεία δεκάδων αγνοουμένων χωρίς στοιχεία. Εκείνη προς τα αζήτητα.

Η μητέρα του είχε καρφιτσώσει την φωτογραφία του από τις πρώτες μέρες που είχε χαθεί, στον πίνακα ανακοινώσεων του αστυνομικού τμήματος της Ομόνοιας . Ήταν το ίδιο τμήμα που ενημερώθηκε για το θάνατο του.

Την ίδια μέρα που το παιδί της τάφηκε σαν αγνώστων στοιχείων, η τραγική μάνα πραγματοποιούσε στο ίδιο νεκροταφείο την εκταφή του πατέρα του. Την περίμενε όμως ένα ακόμη πικρό ποτήρι. Όταν η εκπομπή έφερε στο φως την αλήθεια πήγε να ανάψει ένα κεράκι στον τάφο του, για να διαπιστώσει ότι τα οστά του είχαν σταλεί στο χωνευτήρι.

Βάσω Βγενοπούλου

Θα έθαβαν τη Βάσω στα αζήτητα

Απελπισμένοι αφού οι προσωπικές τους έρευνες δεν είχαν αποτέλεσμα , οι συγγενείς της Βάσως Βγενοπούλου από τον Πειραιά, απευθύνθηκαν τον Μάρτιο του 2008 στο «Φως στο Τούνελ».

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της εξαφάνισης της από την εκπομπή, μαρτυρία έδωσε την απάντηση για τη 40χρονη γυναίκα που αγνοούνταν για έναν μήνα.

Παράλληλα βρέθηκε η άκρη σε ένα απίστευτα μπερδεμένο κουβάρι που ανέδειξε σημαντικές παραλείψεις των Αρχών. Το λιμεναρχείο βρήκε τη γυναίκα πνιγμένη στις δεξαμενές πλοίων «Βασιλειάδη» στην Δραπετσώνα, που ήταν και η περιοχή που είχε δηλωθεί η εξαφάνιση της. Καθώς δεν είχε επάνω της ταυτότητα, παρέμενε για ένα μήνα στα αζήτητα αφού οι αστυνομικές και λιμενικές Αρχές δεν συντονίστηκαν ώστε να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία της. Η εκπομπή ενημέρωσε την οικογένεια της κυριολεκτικά πριν ταφεί σαν αγνώστων στοιχείων.

Παναγιώτης Σαπουνάς

Η περιπέτεια του πατέρα του στα αζήτητα

Τον Οκτώβριο του 2008 οι θετοί γονείς ενός 20χρονου νέου από τη Θεσσαλονίκη, έφτασαν στην εκπομπή για να τον αναζητήσουν . Το «Τούνελ» δυστυχώς έγινε αγγελιοφόρος της είδησης του θανάτου του, αλλά και του μπερδέματος των Αρχών.

Ο 20χρονος βρισκόταν επί τρεις μήνες στα αζήτητα του νοσοκομείου Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη στην ίδια πόλη που είχε δηλωθεί η εξαφάνιση του. Όταν κλήθηκε ο πατέρας από την αστυνομία να τον αναγνωρίσει, διαπίστωσε πως η σορός του είχε μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο.

Τότε είχε πει στην κάμερα του «Τούνελ»:

«Το βρήκα το παλικάρι μου. Χάρη σε σας. Ήταν μαύρο αλλά εγώ το αναγνώρισα… Η απορία μου είναι γιατί τον βρήκα μέσω Νικολούλη και όχι με το όνομα μου, σαν πατέρας του ».

Η έρευνα της εκπομπής είχε ξεκινήσει από το σπίτι του άτυχου νέου, όπου μια πρώην φίλη του είχε γράψει στην πόρτα του με κόκκινο κραγιόν «Μια μέρα θα πεθάνεις…».

Η εκπομπή την εντόπισε, αλλά δεν προέκυψε κάτι σε βάρος της.

Αντώνης Μπαρούτας

Κοντά δύο μήνες στα αζήτητα

Το Νοέμβριο του 2009 μια ακόμη μητέρα ζήτησε τη βοήθεια του «Τούνελ» για να βρει τον 29χρονο γιο της.

Όταν ή ίδια ζήτησε από τους αστυνομικούς στο Ίλιον όπου δήλωσε την εξαφάνιση του να ψάξουν στα νεκροτομεία, εκείνοι της απάντησαν να μην ανησυχεί και πως τα κακά νέα μαθαίνονται γρήγορα.

Η εκπομπή αποκάλυψε πως ο Αντώνης Μπαρούτας ήταν τελικά νεκρός από τη δεύτερη μέρα της εξαφάνισης του. Είχε την μεγάλη ατυχία να φύγει από το σπίτι του χωρίς ταυτότητα κι έτσι κατέληξε στα αζήτητα όπου παρέμεινε δύο σχεδόν μήνες.

«Δεν μπορώ να το δεχτώ ότι ήταν τόσες μέρες στα αζήτητα. Τους έλεγα κάθε μέρα στο τμήμα ότι κάτι είχε συμβεί και δεν με άκουγαν. Αποκλείεται το παιδί μου να μην με έπαιρνε τόσες μέρες στο τηλέφωνο» είχε πει η μητέρα του.

Στην εκπομπή είχε μιλήσει και ο στρατιώτης αδελφός του που είχε απευθύνει έκκληση να μη βρεθεί άλλο παιδί στη θέση του Αντώνη , τόσες μέρες νεκρός σε ένα ψυγείο…

Παρασκευάς Παγουλάτος

Στα αζήτητα με …ενοίκιο!

Δεν του έφτανε του τραγικού άνεργου πατέρα που έμαθε για τον θάνατο του παιδιού του από την εκπομπή κι όχι από τις Αρχές, αλλά του ζητήθηκε και να πληρώσει την κάθε μέρα που ο γιος του βρισκόταν στα αζήτητα!

Η απίστευτη αυτή υπόθεση ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2011. Ο 27χρονος Παρασκευάς Παγουλάτος βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πατέρας του είχε άμεσα δηλώσει την εξαφάνιση του στο ΑΤ Νίκαιας, αλλά κανείς δεν του έδινε μια σαφή απάντηση.

«Αν δεν ήταν η εκπομπή, εγώ δεν θα είχα βρει το παιδί μου… Έπρεπε να πληρώσω για να πάρω τον νεκρό μου και πάλι μεσολάβησε η εκπομπή για να βρεθεί λύση… Ούτε τα δαχτυλικά του αποτυπώματα διασταύρωσαν. Μου ‘κάναν την ψυχή μου μαύρη και αναρωτιέμαι, είμαι Έλληνας πολίτης τελικά; » είπε στο «Τούνελ» από το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο γιος του.

Η θέση των ιατροδικαστών

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το «Τούνελ», ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης διευκρίνισε πως βρίσκεται σε ισχύ Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει ότι τα πτώματα αγνώστων στοιχείων, θα πρέπει να μένουν στο ψυγείο των νεκροτομείων μέχρι σαράντα ημέρες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, από το υπουργείο Δικαιοσύνης ορίζεται το ποσό των 450 ευρώ για την ταφή κάθε πτώματος αγνώστων στοιχείων. Ακολουθεί διαγωνισμός που αναρτάται στο κρατικό πρόγραμμα «Διαύγεια», ώστε κάποιος εργολάβος κηδειών να αναλάβει τη ταφή.

Όμως το κέρδος για τους εργολάβους είναι πενιχρό και σύμφωνα με τον κ. Καρακούκη, παρατηρείται το φαινόμενο τα δημοτικά κοιμητήρια να ζητούν μερίδιο από τα 450 ευρώ που αντιστοιχούν στο κάθε πτώμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει στηθεί ένα «εμπόριο» γύρω από αυτήν την μακάβρια διαδικασία.

Λόγω αυτής της κατάστασης, πάντα υπάρχει καθυστέρηση στην ταφή, αφού δύσκολα εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους εργολάβους. Έτσι τα πτώματα παραμένουν στα ψυγεία για μήνες και όχι για σαράντα μέρες που ορίζει ο νόμος.

Οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες έχουν υποχρέωση καταγράψουν τα μακροσκοπικά στοιχεία, όπως ύψος και βάρος και να φυλάξουν δείγμα DNA. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, φωτογραφίζουν το πτώμα. Από τη Σήμανση λαμβάνουν αποτυπώματα, τα οποία καταχωρούν στη βάση δεδομένων τους.

Ο κ. Καρακούκης είπε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς έχει πέσει επάνω στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες το θέμα της περαιτέρω διαχείρισης για να ταφούν αυτοί οι «άγνωστοι». Η μόνη λύση είναι η δημιουργία μιας Αρχής ή ενός συντονιστικού οργάνου. Θα πρέπει να ασχολείται από την πρώτη στιγμή που θα βρίσκεται ένας νεκρός αγνώστων στοιχείων, μέχρι την στιγμή που θα ταφεί» τόνισε.