Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Εθνική Σύνταξη: Ποιοι την δικαιούνται και με ποιες προϋποθέσεις


Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι την τελευταία επταετία, ζουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, αφού οι συντάξεις τους έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 60%. Όμως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καταλαβαίνει τίποτα και συνεχίζει τις συμφωνίες που οδηγούν την τρίτη ηλικία στην απελπισία. Οι νέες μειώσεις θα εξαντλήσουν όποιο περιθώριο απέμεινε.

Πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν τη συμφωνία της Μάλτας ως «συμφωνία της συμφοράς»... 

 
 
 
 
Και φαίνεται πως δεν είχαν και άδικο, αφού ο νέος λογαριασμός που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές «κρύβει» μειώσεις που θα «χτυπήσουν» τελειωτικά τους απόμαχους της ζωής.

Λιγότερα από τα 384 ευρώ το μήνα (που είναι η βάση της Εθνικής Σύνταξης) θα παίρνουν όσα άτομα έχουν αναπηρία μικρότερη του 80%, αλλά και όσοι φεύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την πλήρη θεμελίωση του ασφαλιστικού τους δικαιώματος. Το ύψος της τελικής παροχής όμως επηρεάζεται και από την κατάργηση της κατώτατης σύνταξης, που μέχρι πρότινος ήταν 486 ευρώ στα 15 έτη και με 4.500 ένσημα.
Πότε ένας ασφαλισμένος παίρνει πλήρη εθνική σύνταξη

1. Όταν είναι 67 ετών και άνω

2. Όταν έχει 20 χρόνια ασφάλισης, ή 6.000 Ημέρες Ασφάλιση- Σε αυτή την περίπτωση θα λάβει 384 ευρώ

3. Όταν έχουν 15 15 χρόνια ασφάλισης, ή 4.500 ημέρες ασφάλισης- Σε αυτή την περίπτωση θα λάβει σύνταξη 346 ευρώ

Για να δικαιούται κάποιος εθνική σύνταξη μειωμένη λόγω γήρατος

1. Θα πρέπει να έχει 20 χρόνια ασφάλισης- Τότε στα 62 έτη θα δικαιούται 268 ευρώ

2. Θα πρέπει να έχει 15 χρόνια ασφάλισης- Τότε στα 62 θα δικαιούται 241 ευρώ

Αντίστοιχα μειωμένα είναι και τα ποσά για την καταβολή εθνικής σύνταξης και στις συντάξεις λόγω αναπηρίας. Τα ποσοστά αναπηρίας, για τα οποία προβλέπονται μειώσεις στο ποσό της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν σύνταξη λόγω αναπηρίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξης, ορίζονται ως ακολούθως:

α) Από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης

β) από 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της Εθνικής Σύνταξης

Ανταποδοτικές συντάξεις πείνας!

Και οι μειώσεις δεν σταματούν εδώ. Το ανταποδοτικό κομμάτι μίας νέας σύνταξης, ή αλλιώς το αναλογικό, θα φέρει μειώσεις που θα αγγίξουν το 30% στο τελικό ποσό που θα λάβει ένας υποψήφιος συνταξιούχος. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 15 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, με το προηγούμενο ασφαλιστικό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 445 ευρώ. Με τον ασφαλιστικό νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου θα λαμβάνει 400 περίπου ευρώ τον μήνα.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr