Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός «κοντράρονται» με ζητούμενο την νίκη - Ντέρμπι το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα


Η Μεγάλη Εβδομάδα για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό αρχίζει από το βράδυ της Κυριακής με την αναμέτρηση της Σούπερ Λίγκας και... ολοκληρώνεται την Μεγάλη Τετάρτη με το παιχνίδι του Κυπέλλου. Ένα, ένα όμως. Το Κύπελλο μπορεί να περιμένει, αφού η αναμέτρηση της Τούμπας προηγείται και μόνο αδιάφορη δεν είναι.

Πέρα... 

 
 
 
 
από το γόητρο σε μεγάλο βαθμό ο νικητής θα είναι κι αυτός που θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση των πλέι οφ.

Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει το αβαντάζ μιας φλεγόμενης έδρας, αλλά από την άλλη το «τριφύλλι» δείχνει να είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στο πρωτάθλημα αυτή την χρονική περίοδο.

Ο Σταύρος Σουντουλίδης ως ρεπόρτερ ΠΑΟΚ και ο Νίκος Αθανασίου επιφορτισμένος με τα θέματα του Παναθηναϊκού, προετοιμάζονται για την Κυριακάτικη αναμέτρηση και παράλληλα γράφουν στο Gazzetta Weekend Journal για να σας βάλουν από νωρίς... στο παιχνίδι!
Σταύρος Σουντουλίδης (ρεπόρτερ ΠΑΟΚ)

ΚΙΝΗΤΡΟ: Η νίκη επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι επανάφερε την ηρεμία στις τάξεις του «Δικεφάλου», με την εικόνα και την απόδοση της ομάδας να είναι αρκετά καλή, μετά από πολύ καιρό. Ο ΠΑΟΚ όχι απλά πρέπει, αλλά είναι υποχρεωμένος να ψάξει και να βρει κίνητρο για το ντέρμπι της Κυριακής. Λογική μέχρι ενός βαθμού η πίεση για την κατάκτηση ενός τίτλου (κύπελλο), όμως στην Τούμπα δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι η ζωή δεν τελειώνει στις 6 Μαΐου. Αντίθετα, συνεχίζεται και ακολουθούν τα πλέι οφ. Ο Ίβιτς και οι παίκτες του πρέπει να «χτίσουν» ενόψει πλέι οφ, όπου ακόμη κι ο ένας βαθμός πολλές φορές αποδεικνύεται χρυσάφι και παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα παραδείγματα ομάδων που στο τέλος τον έψαχναν είναι πολλά. Το ντέρμπι της Κυριακής μπορεί να δώσει στους «ασπρόμαυρους» έναν αέρα ενόψει πλέι οφ, αν έρθει η νίκη, αλλά και να λειτουργήσει θετικά στο κομμάτι της ψυχολογίας πριν από τον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ: Ο Ντίεγκο Μπίσεσβαρ είναι ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής αυτή την στιγμή στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Παραμερίζοντας το… σταριλίκι και ξεφεύγοντας από τη λογική «είμαι ο καλύτερος της ομάδας», ο Ολλανδός δούλεψε και φαίνεται πως την κρίσιμη περίοδο μπορεί πραγματικά να έχει κομβικό ρόλο στην πορεία της ομάδας. Το τρικ με τη χρησιμοποίηση του στα άκρα έχει ξαναγίνει σε παιχνίδια με μικρότερου βεληνεκούς ομάδες στην Τούμπα, δεν ξέρουμε αν θα πιάσει και σε ματς με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Η αμυντική συμπεριφορά δεν είναι και το καλύτερο προσόν του, αλλά σε σχέση με τον Πέδρο Ενρίκε, συμμετέχει περισσότερο και στο κομμάτι της άμυνας. Αποτελεί ένα ερωτηματικό το αν θα τον ξανά χρησιμοποιήσει στα άκρα ο Ίβιτς σ’ ένα ρόλο που τον ταιριάζει και τον έχει παίξει άριστα στην Ολλανδία με τη φανέλα της Φέγενορντ και αργότερα στην Τουρκία.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Βλάνταν Ίβιτς θα πρέπει να παλέψει για να αποβάλλει από πάνω του (και) την πίεση ενόψει των ημιτελικών του κυπέλλου. Μόνο έτσι θα καταφέρει να λειτουργήσει προς τη θετική κατεύθυνση μεταφέροντας τα σωστά μηνύματα κι εντός των αποδυτηρίων της Τούμπας. Ο Σέρβος τεχνικός ξέρει καλά, από την εποχή που ακόμη έπαιζε ποδόσφαιρο, ότι αν αφήσεις ένα ματς για να κοιτάξεις ένα άλλο, τότε τις περισσότερες φορές θα το πληρώσεις στην πορεία. Γι’ αυτό και κοιτάζει πρώτα το ντέρμπι πρωταθλήματος και μετά του κυπέλλου. Οι όποιες δεδομένες απουσίες των «πράσινων» δεν αποπροσανατολίζουν την σκέψη του και την προετοιμασία της ομάδας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ: Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει κερδίσει τα λεγόμενα μεγάλα ματς στην Τούμπα, με την ήττα από τη Σάλκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Νίκη –έστω και στα χασομέρια- με την ΑΕΚ (1-0), επί του Ολυμπιακού (2-0) και επί του Πανιωνίου –πάλι στα χασομέρια- ενώ πήρε και τον «τελικό» κόντρα στην Σλόβαν Λίμπερετς (2-0). Γενικά υπάρχει καλή αύρα στα εντός έδρας παιχνίδια, με τον κόσμο τις περισσότερες φορές να συμμετέχει στο ματς, αφήνοντας στην άκρη τους «προπονητές της κερκίδας». Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ είναι πόσο θα εκτιμήσουν οι φίλαθλοι του την αξία του κυριακάτικου ντέρμπι πρωταθλήματος και δε θα σκέφτονται κι αυτοί τα ντέρμπι στα ημιτελικά του κυπέλλου.
Νίκος Αθανασίου (ρεπόρτερ Παναθηναϊκού)

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει το απόγευμα του Σαββάτου για Θεσσαλονίκη χωρίς τους τιμωρημένους Μπεργκ, Κουρμπέλη και Βιγιαφάνιες. Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ και χωρίς δύο από τα σημαντικότερα «γρανάζια» της μεσαίας γραμμής την ώρα που και ο Εμποκού είναι αμφίβολος! Από την στιγμή που ο Σουηδός είναι...off και ο Εμποκού παίζεται, παίκτης-κλειδί για αυτό το ντέρμπι είναι ο Κάρλος Ζέκα.

Ο αρχηγός επιστρέφει στην ενδεκάδα και τα όσα θα κάνει ή δεν θα κάνει στον άξονα του γηπέδου, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ.

ΚΙΝΗΤΡΟ: Η παρουσία στην πεντάδα «κλείδωσε», η βαθμολογία του μίνι πρωταθλήματος δύσκολα θα βγάλει κάποιο πλεονέκτημα για τις ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα στην βαθμολογία και την Μεγάλη Τετάρτη ακολουθεί ο μεγάλος ημιτελικός του Κυπέλλου στην Λεωφόρο.

Κίνητρο, όμως, υπάρχει. Ο Ουζουνίδης θα δώσει χρόνο συμμετοχές σε αναπληρωματικούς, θα πάρουν την ευκαιρία ποδοσφαιριστές που δεν είχαν λεπτά το τελευταίο διάστημα και ο Έλληνας τεχνικός περιμένει από εκείνους μία εμφάνιση... μήνυμα ενόψει της συνέχειας σε πλέι-οφ και Κύπελλο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο 48χρονος κόουτς ήταν ξεκάθαρος στην συνέντευξη Τύπου μετά το 1-0 επί του Πανιωνίου. Το ντέρμπι της Κυριακής είναι μια ευκαιρία για rotation, είναι μια ευκαιρία να πάρουν ρυθμό οι αναπληρωματικοί, ώστε να είναι «μάχιμοι» για το μίνι πρωτάθλημα, στο οποίο θα χρειαστούν όλοι!

Παρόλα αυτά και έχοντας καταλάβει απόλυτα πως λειτουργεί ο Εβρίτης κόουτς, μέσα στα αποδυτήρια δεν θα κυριαρχήσει η λογική της... τουριστικής εκδρομής στην Θεσσαλονίκη και ο Παναθηναϊκός αναμένεται ανταγωνιστικός, όπως και στα προηγούμενα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, παρουσιάζοντας μία σωστή εικόνα αγωνιστικά και πνευματικά.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΔΡΑ: Η Τούμπα αποτελεί τον ορισμό της έδρας και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την ώθηση που θα πάρει από την κερκίδα στην αρχή του παιχνιδιού.

Το πρώτο εικοσάλεπτο είναι αρκετά σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, όσον αφορά την διαχείριση του παιχνιδιού και η λογική λέει πως το «τριφύλλι» θα ξεκινήσει με...συνταγή ΟΑΚΑ.

Δηλαδή να προσπαθήσει να πάρει την μπάλα στα πόδια του, να μπει δυνατά στο χορτάρι και να βάλει δύσκολα στον «δικέφαλο» με το ξεκίνημα της αναμέτρησης.

Πηγή: gazzetta.gr