Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

«Κόκκινη κάρτα» στο νομοσχέδιο που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία σε έμμισθα - Αντισυνταγματικό το έκριναν οι Ολομέλειες Πρωτοδικείων


«Κόκκινη κάρτα» έδειξαν οι Ολομέλειες Πρωτοδικείων της χώρας, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που μετατρέπει τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία σε έμμισθα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ολομέλειες έκριναν αντισυνταγματικό το... 
 

 
 
 
σχετικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου ανατίθενται καθήκοντα προϊστάμενου υποθηκοφυλακείου σε ειρηνοδίκες.

Σήμερα, αποφάσισε για το θέμα η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών ενώ προηγήθηκαν οι σχετικές αποφάσεις των Ολομελειών των Πρωτοδικείων Σύρου, Πύργου και Αμαλιάδας.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έχει εκφράσεις τις έντονες αντιρρήσεις της ,παρέστη στις σχετικές διαδικασίες καταθέτοντας υπόμνημα στο οποίο διατυπώνει την άποψη της περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 που αναθέτει καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς.

Μάλιστα, στην Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών παρέστη ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος τόνισε ότι η επίμαχη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθόσον σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 3 εδάφιο 1 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται και προσέθεσε ότι και η ανάθεση της εν λόγω αρμοδιότητας «εκφεύγει κατ’ αρχήν του δικαιοδοτικού έργου των Ειρηνοδικών».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ οι Ειρηνοδίκες τα τελευταία χρόνια είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα, (εκουσία δικαιοδοσία, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.) λόγος μάλιστα και για το οποίο κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των οργανικών θέσεων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες θέσεις αποτέλεσαν και το βασικό σκεπτικό στις αποφάσεις των Ολομελειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι των αποφάσεων προηγήθηκε σχετικό ερώτημα στα Πρωτοδικεία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.