Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών - Πανελλαδική σύσκεψη για τον συντονισμό τους


Με τα τρακτέρ τους αγρότες από τον νομό Λάρισας παραμένουν στο κεντρικό μπλόκο της Νίκαιας και σήμερα προγραμματίζουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας. Οι αγρότες του μπλόκου έχουν κλείσει το ρεύμα προς Αθήνα της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης επ’ αόριστον ενώ το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη κλείνει για δύο ώρες κάθε απόγευμα, από τις 16:00 έως τις 18:00.

Όπως... 

 
 
 
 
 
προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, ώστε να υπάρξει συντονισμός της δράσης των αγροτών.

Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες του νομού έχουν «στρατοπεδεύσει» και σε άλλα σημεία, όπως στο Δαμάσι και στο Γερακάρι, δημιουργώντας περιφερειακά μπλόκα. Μπλόκο παραμένει στο κόμβο Αργυροπουλίου με τους αγρότες να υλοποιούν τις αποφάσεις τους και να προχωρούν σε τρίωρο καθημερινό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, από 18:00 έως και 21:00.

Νέο μπλόκο έχει στηθεί στην περιοχή της Λάρισας και συγκεκριμένα στο κόμβο της Ραχούλας, όπου οι αγρότες απέκλεισαν χθες την Εθνική Οδό Λάρισας - Τρικάλων από τις 15:00 μέχρι τις 17:00. Επίσης οι αγρότες των Φαρσάλων που έχουν βγάλει και αυτοί τα τρακτέρ τους στο δρόμο, προχώρησαν χθες για πρώτη φορά σε δίωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Τρακτέρ επίσης, βρίσκονται στους κόμβους του Πλατυκάμπου και της Γυρτώνης. Οι αγρότες που συντονίζονταν σε αυτά τα δύο σημεία βρίσκονται σε διαδικασία συσκέψεων, ώστε να αποφασίσουν εάν τελικά θα συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους στο κόμβο της Γυρτώνης, με προοπτική να στήσουν κεντρικό μπλόκο στα Τέμπη, ή όχι.

Νωρίτερα χθες, ένταση επικράτησε ανάμεσα σε αγρότες και άνδρες των ΜΑΤ στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση Zootechnia. Τα στόρια της νότιας της πύλης ήταν κλειστά, κάτι που εξαγρίωσε τους αγρότες με αποτέλεσμα να τα ανοίξουν και να εισβάλουν στην Έκθεση. Εκεί τους απώθησε η αστυνομία με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροεπεισόδια.

Κλειστή τουλάχιστον μέχρι και σήμερα θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Το σημείο έχει αποκλειστεί από τις 30/1, ενώ η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα διεξάγεται απρόσκοπτα. Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησαν να γίνει πενταμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αγρότη Μαυρουδή Μηντσιούδη, έλαβαν από την κυβέρνηση την απάντηση πως μέχρι αύριο «τα πράγματα είναι πιεσμένα» και πως θα ακολουθήσει νέα επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα.

Μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα μετέβησαν στο τελωνείο των Ευζώνων όπου είχαν πολύωρη συνάντηση με τους συμμετέχοντες. Στη συνάντηση, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετέχει και το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», (στον οδικό κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης) αποφάσισε το Σάββατο 4/2, στις 12 το μεσημέρι να συγκαλέσει γενική συνέλευση στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν το «παρών» και «να συνταχθούν στον κοινό αγώνα».

Στην Πελοπόννησο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έκλεισαν χθες μετά τις 19:30 τη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Η εθνική οδός παρέμεινε κλειστή μέχρι τις 21:30.