Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Το αντηλιακό ή η ομπρέλα προστατεύουν περισσότερο από τα εγκαύματα;



Μπορεί το καλοκαίρι (δυστυχώς) να αργεί, όμως οι επιστήμονες δεν λογαριάζουν από εποχές!

Αντηλιακό -ομπρέλα σημειώσατε... 
 
 
 
 
  
 

 
 
 
 
 
1. Να θυμάστε αυτό το «σκορ» όταν ξαναβρεθείτε στην παραλία σε μερικούς μήνες.

Μια νέα μελέτη –μια ασυνήθιστη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες– συνέκρινε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100 με μια ομπρέλα. Η έρευνα έδειξε ότι το αντηλιακό προστατεύει καλύτερα από τα εγκαύματα απ’ ό,τι η ομπρέλα, αν κανείς μείνει στην παραλία για τρεισήμισι ώρες.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάο Ου-Γιανγκ της εταιρείας Johnson & Johnson (η οποία παράγει αντηλιακά και χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας JAMA Dermatology, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πειραματίστηκαν σε μια ηλιόλουστη παραλία των ΗΠΑ με 81 εθελοντές. Από αυτούς, οι 41 χρησιμοποίησαν ομπρέλα και οι 40 αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100.

Μία ημέρα μετά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ολόσωμη δερματολογική εξέταση ώστε να εντοπιστούν τυχόν εγκαύματα. Διαπιστώθηκε ότι έγκαυμα από τον ήλιο είχαν πάθει το 78% (32 άτομα) όσων χρησιμοποιούσαν μόνο ομπρέλα, έναντι ποσοστού 25% (10 άτομα) όσων είχαν βάλει αντηλιακό. Συνολικά, υπήρξαν 142 εγκαύματα στην ομάδα της ομπρέλας, έναντι 17 στην ομάδα του αντηλιακού.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «αν και το αντηλιακό με SRF 100 ήταν πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι η ομπρέλα, καμία από τις δύο μεθόδους προστασίας δεν εμπόδισε τελείως το κάψιμο από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα κανείς να χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό και των δύο για να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV)». Ακόμη, το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, ιδίως αν έχει κανείς ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Πηγή: onmed.gr