Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η πανέμορφη πόλη που λεγόταν Λεπάντο


Η ναυμαχία του 1571 σημάδεψε την ιστορία της - Δείτε τις φωτογραφίες

Με το ένα πόδι στο βουνό και το άλλο στη θάλασσα συνδυάζει με τρόπο μοναδικό από τη μία τις «ρίζες» της στους πρόποδες της Πίνδου κι από την άλλη τη «βουτιά» της στον Κορινθιακό κόλπο.

Είναι η... 

Ναύπακτος, παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του Μόρνου, με ιστορία που φτάνει έως την αρχαιότητα.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι αναμφίβολα η οχύρωσή της που ξεκινά από το λιμάνι και ύστερα από τρία αλλεπάλληλα τείχη καταλήγει στο κάστρο της. Χαρακτηρισμένη παραδοσιακός οικισμός, η Ναύπακτος καλωσορίζει τον επισκέπτη στα πλακόστρωτα καλντερίμια της και τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της, με κορωνίδες το ατμοσφαιρικό λιμάνι της αλλά και το επιβλητικό κάστρο.

Η πρώτη αναφορά στην πόλη εντοπίζεται στο 1104 π.Χ. και την κάθοδο των Δωριέων ενώ είχε σημαντικό ρόλο και στο Βυζάντιο, ως λιμάνι των ταξιδιωτών προς Ιταλία και Κωνσταντινούπολη.

Το ιστορικό γεγονός που ξεχωρίζει στην ιστορία της Ναυπάκτου είναι η ναυμαχία που έγινε το 1571. Οι ξένοι ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto), χρησιμοποιώντας τη μεσαιωνική ονομασία της πόλης.

Εκτός από την περιήγηση στην ίδια την πόλη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και την ευρύτερη περιοχή όπου τόσο ο ποταμός Εύηνος όσο και η Ορεινή Ναυπακτία, μεταξύ άλλων, προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων.



newsbeast.gr