Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Πακιστάν: Η χριστιανή μητέρα που απειλείται με εκτέλεση -Πώς κατέληξε στη φυλακή


Οι καμπάνες ετοιμάζονται να σημάνουν γιορτινά τη γέννηση του Χριστού σε πολλές χώρες του πλανήτη, αλλά στην Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν -που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «μια απ’ τις χειρότερες καταστάσεις στον κόσμο όσον αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες», μια πολύτεκνη μητέρα θα κάνει Χριστούγεννα για 7η χρονιά στην απομόνωση.
Μέλος της χριστιανικής μειονότητας που αντιστοιχεί στο 1,6% του πληθυσμού του Πακιστάν, η 45χρονη Άσια Μπίμπι φυλακίστηκε επειδή... 

κρίθηκε ένοχη για «παραβίαση των νόμων περί βλασφημίας».

Η υπόθεσή της έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο με καταγγελίες ότι οι δικαστές επινόησαν τις κατηγορίες για να καταδιώξουν την μητέρα πέντε παιδιών επειδή είναι χριστιανή. Έγιναν τουλάχιστον τρεις απόπειρες προσφυγής κατά της ετυμηγορίας, ακόμη κι ο Πάπας Φραγκίσκος, που δέχθηκε αντιπροσωπεία συγγενών και φίλων της Άσια στο Βατικανό, παρενέβη προσωπικά, αλλά η 45χρονη παραμένει φυλακισμένη σ’ ένα στενό κελί αναμένοντας την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Λαχώρη.

Πώς βρέθηκε στη φυλακή η χριστιανή γυναίκα
Τον Ιούνιο του 2009 η Άσια Μπίμπι δούλευε σ’ ένα χωράφι, περίπου 50 χλμ από τη Λαχώρη και μοιράστηκε μια κούπα νερό με άλλους εργάτες. Λέγεται ότι ξέσπασε διαμάχη καθώς κάποιες γυναίκες θεώρησαν ιεροσυλία να μοιράζονται μουσουλμάνοι την ίδια κούπα με μια χριστιανή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι κατηγορίες κλιμακώθηκαν σε «βλασφημία» με κάποιους εργάτες που δούλευαν μαζί με τη γυναίκα να την κατηγορούν ότι πρόσβαλε τον προφήτη Μωάμεθ. Η Άσια συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Παρά τις αναφορές για ασυνεπείς καταθέσεις μαρτύρων η γυναίκα κρίθηκε ένοχη τον Νοέμβριο του 2010. Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω απ’ το δικαστήριο για να γιορτάσει την καταδίκη της και σύντομα ξέσπασαν ταραχές εις βάρος χριστιανών.






Οπαδοί του θρησκευτικού κόμματος Jamat-i-Islami διαδηλώνουν στο Καράτσι στις 9 Δεκεμβρίου 2010 ζητώντας ην εκτέλεση της χριστιανής Άσια Μπίμπι

Ένα μήνα μετά την καταδίκη ο κυβερνήτης του Παντζάμπ, Σαλμάν Ταζίρ, επισκέφθηκε την Άσια Μπίμπι. Βγαίνοντας απ’ τη φυλακή δήλωσε ότι κακώς καταδικάστηκε η γυναίκα, ότι η περίπτωση συνιστά κακοδικία. Λίγες μέρες αργότερα τον δολοφόνησε ο σωματοφύλακάς του, Μουμτάζ Κάντρι.


 
Σ' αυτή τη φωτογραφία απ' τις 20 Νοεμβρίου 2010 ο κυβερνήτης της επαρχίας Παντζάμπ του Πακιστάν, Σαλμάν Ταζίρ, ακούει τη χριστιανή Άσια Μπίμπι. Λίγες μέρες αργότερα δολοφονήθηκε επειδή επέκρινε τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας της χώρας
Τον Μάρτιο του 2011, ο υπουργός Μειονοτικών Υποθέσεων Σαμπχάζ Μπατί, ο μοναδικός Χριστιανός στο πακιστανικό υπουργικό συμβούλιο, επέκρινε τους νόμους περί βλασφημίας της χώρας ότι αφήνουν ανοικτά παραθυράκια για καταχρήσεις και χειραγώγηση.

Φεύγοντας απ’ το σπίτι της μητέρας του, άγνωστοι γάζωσαν με σφαίρες το αυτοκίνητό του: μια δεύτερη δολοφονία μέσα σε λίγες εβδομάδες που σχετιζόταν άμεσα με την υπόθεση της Άσια Μπίμπι.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεσή της, τότε η Άσια Μπίμπι θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο Πακιστάν που θα εκτελεστεί για βλασφημία. Κι οι χριστιανοί της χώρας προσεύχονται για ένα θαύμα τα φετινά Χριστούγεννα.


O σύζυγος κι οι δύο κόρες της Άσια Μπίμπι