Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ


Κατασχέσεις, εκβιασμοί και απειλές στο λαό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Βάζουν στο μάτι ακόμα και τα ελάχιστα που απέμειναν στην εργατική - λαϊκή οικογένεια για να πιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους

Στη μαζική ενεργοποίση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και στην κλιμάκωση των εκβιασμών και των απειλών απέναντι στα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία, προχωρούν την επόμενη περίοδο η συγκυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους.

Το... 





σκηνικό των επόμενων μηνών συμπληρώνεται από τις βεβαιώσεις των φόρων για τη συγκέντρωση των δόσεων από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στο εισόδημα κ.ά., σε μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων και εξαιτίας της διογκούμενης αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της μάζας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα αστικά επιτελεία επισείουν τον κίνδυνο των «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους του κρατικού προϋπολογισμού και κραδαίνουν την απειλή για ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού κόφτη».

Την ίδια ώρα, στα σενάρια που εξετάζει η συγκυβέρνηση για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα βρίσκεται και αυτό της ταχύτερης εφαρμογής των αυξημένων ειδικών φόρων στις βενζίνες και στα καύσιμα κίνησης. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με την ψηφισμένη κυβερνητική ρύθμιση, θα εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2017, ωστόσο, ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δημοσιονομικά δεδομένα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί από φέτος το φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, η καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας στοιχειώνεται από τις μαζικές παραπέρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και λόγω της αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης του επιβαλλόμενου φόρου, ενώ η άγρια φοροληστεία βρίσκει τη συνέχειά της στις πρόσφατες ανατιμήσεις του ΦΠΑ και άλλων ειδικών φόρων, που φορτώνονται στα εμπορεύματα της μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
Στόχος για κατασχέσεις 5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη «θηλιά» των εκβιασμών και των απειλών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Αποκαλυπτικό σε αυτό το επίπεδο είναι το «τεχνικό μνημόνιο» της συνεργασίας συγκυβέρνησης - κουαρτέτου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, είτε αυτές προέρχονται από τα χαράτσια της σημερινής κυβέρνησης είτε από αυτές που έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» οι προκάτοχες κυβερνήσεις. Εν προκειμένω, οι «ποσοτικοί στόχοι» «μιλάνε» από μόνοι τους.

Ειδικότερα, έχει συμφωνηθεί και προβλέπεται:

Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως το Σεπτέμβρη και στο 55% έως το τέλος του έτους.
Είσπραξη 1,73 δισ. ευρώ έως το Σεπτέμβρη και 2,05 δισ. έως το Δεκέμβρη από τα παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη.
Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Ετσι, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, οι πλειστηριασμοί και άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» θα πάρουν το επόμενο διάστημα ακόμη μαζικότερες διαστάσεις. Και βέβαια, για να βελτιώσει την «εισπραξιμότητα» το κράτος, στοχεύει στη συγκέντρωση νέων και ληξιπρόθεσμων «οφειλών» από τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι βέβαια στην πάταξη της επίσημης φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, που ήρθαν στη δημοσιότητα, το ύψος των συνολικών κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς τους επόμενους μήνες υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ!
Αφαίμαξη με παλιά και νέα εργαλεία

Να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζει μπαράζ φοροελέγχων και εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης (κατασχέσεις κ.ά.), μέσω του προσεχούς φορολογικού νομοσχεδίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο οι κάθε είδους φόροι, πρώτα και κύρια από την πλευρά των λαϊκών νοικοκυριών, που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια και μάλιστα σε συνθήκες περαιτέρω διόγκωσής τους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο «επιχειρησιακό σχέδιο για το 2016», βάσει του 3ου μνημονίου, πρόκειται να επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν ακόμη για «φυσικά πρόσωπα», ενώ η ΓΓΔΕ, μέχρι τις 30 Νοέμβρη, θα υποβάλει εισήγηση για την αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων. Στρατηγικοί στόχοι του σχεδίου είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, η μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων, η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Βασικούς τομείς της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων για το 2016 θα αποτελέσουν:

-- Η επέκταση του ειδικού λογισμικού διενέργειας «ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων», δηλαδή οι απευθείας κατασχέσεις της εφορίας μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των «οφειλετών».

-- Η δημιουργία του προφίλ κάθε οφειλέτη με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, «με απώτερο στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

-- Η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός αξιόπιστου πλαισίου στοχοθεσίας των εισπράξεων έναντι των κάθε είδους οφειλών (ληξιπρόθεσμων και μη).

-- Η σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η δημιουργία μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περιπτώσεις που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία, ο εντοπισμός με ηλεκτρονικό τρόπο όσων επιτηδευματιών πληρώνονται με πλαστικό χρήμα χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις, κ.ά.
«Εργα και ημέρες» της συγκυβέρνησης

Θυμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό έργο της σημερινής κυβέρνησης, σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει:

Καρατόμηση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
Από την 1η Ιούλη, τέθηκε σε εφαρμογή το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των «100 δόσεων». Συγκεκριμένα, θα τίθενται αυτόματα εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 15 μέρες (από 30 μέρες που ίσχυε) οποιαδήποτε οφειλή προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό έχει βεβαιωθεί στο όνομά τους, αλλά και για τα νέα χρέη που θα βεβαιώνονται στη συνέχεια όπως, για παράδειγμα, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που θα «τρέχει» τους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το σχετικό νόμο της συγκυβέρνησης, θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2017, καθώς από 1/1/2018, οι πληρωμές θα γίνονται εντός της καθορισμένης προθεσμίας, αφού η καθυστέρηση της πληρωμής έστω και για μία μέρα θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της ρύθμισης των «100 δόσεων».

Διαχειριστικά ζόρια και αβεβαιότητες

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι τραπεζίτες διατυπώνουν «προβληματισμούς» γύρω από το ενδεχόμενο μαζικών κατασχέσεων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καθώς αυτό θα δημιουργούσε αντικίνητρο στο επίδικο ζήτημα σχετικά με την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, η διαβόητη «κουλτούρα των πληρωμών» συνδέεται με τη διαχείριση και την απομείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, εγχείρημα το οποίο δυσκολεύει και λόγω της επιβολής αντιλαϊκών φόρων, επομένως και της αδυναμίας των νοικοκυριών να «εξυπηρετήσουν» τις τράπεζες, ταυτόχρονα με τις φορολογικές «υποχρεώσεις» προς το κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο βρίσκεται το ενδεχόμενο μιας συνδυασμένης νέας ρύθμισης των κάθε είδους οφειλών στην εφορία, στις τράπεζες αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς βέβαια να διαμορφώνεται κλίμα «αθέτησης» της «κουλτούρας πληρωμών».
 
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ