Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Οι τροπολογίες του Κοντονή και η θετική εξέλιξη για Αρη, ΟΦΗ


Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έσπευσε πριν την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να βγει σε διαβούλευση, να περάσει πέντε τροπολογίες επιδιώκοντας την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων.
 
 
 
  

 
 
 
1) Ο κ. Κοντονής αρχικά ρύθμισε το θέμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), η οποία δεν λειτουργούσε για τρεις μήνες λόγω της παραίτησης ενός μέλους διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις. Με τη νέα ρύθμιση ο υφυπουργός Αθλητισμού ανασυνθέτει την ΕΕΑ, η οποία πλέον θα λειτουργεί κανονικά με νόμιμη σύνθεση.

2) Ο κ. Κοντονής ρύθμισε τα προνόμια και κίνητρα των αθλητών καθώς στο εξής θα επιβραβεύονται η 1η, 2η και 3η θέση σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες (Θερινούς και Χειμερινούς), Παγκόσμια πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών και της Σκακιστικής Ολυμπιάδας, καθώς και οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές επιδόσεις. Η οικονομική επιβράβευση και το ύψος θα τελούν υπό Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

3) Ο υφυπουργός Αθλητισμού, βάζει τέρμα στην διαγραφή των χρεών των Αθλητικών Ανώνυμων Εταιριών που επιλέγουν το καθεστώς της εκκαθάρισης. Αυτό σημαίνει ότι το γαϊτανάκι των ΠΑΕ που δημιουργούν χρέη, πέφτουν κατηγορίες και μετά ανεβαίνουν ξανά χωρίς να έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους, τελειώνει. Προβλέπεται μάλιστα πως τα χρέη των ΑΑΕ θα μεταφέρονται στο νέο σωματείο που θα προκύπτει, ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής ΑΦΜ (συγχώνευση, επανίδρυση κ.α.), εφόσον αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου. Η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, επομένως αυτή η εξέλιξη είναι ευνοϊκή για τον Αρη και τον ΟΦΗ.

4) Παράλληλα καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία κώδικα δεοντολογία για όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, ολυμπιακές και μη. Οι κώδικες θα είναι εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα και οι Επιτροπές Δεοντολογίας θα εξετάζουν πειθαρχικά παραπτώματα των μελών των ομοσπονδιών.

5) Τέλος, θεσπίστηκε η Κάρτα Φιλάθλου ως μέτρο αντιμετώπισης της βίας και θα έχει ισχύ από τις 30 Σεπτεμβρίου με εφαρμογή στη Super League και την Α1 μπάσκετ των Ανδρών.

Σημειώνεται πως στις τροπολογίες που πέρασε ο Σταύρος Κοντονής δεν υπάρχουν διατάξεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές έρθουν, θα περιλαμβάνονται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Δεδομένου λοιπόν ότι βάσει νόμου η ομοσπονδία έχει τρίμηνη διορία να εναρμονίσει το καταστατικό της με τις νέες διατάξεις, οι εκλογές της ΕΠΟ, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνουν με το ισχύον σύστημα.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά την τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών καθώς και την αιτιολογική έκθεση.