Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ο κεντροδεξιός Πέδρο Πάμπλο είναι ο νέος πρόεδρος στο Περού


Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τον Εθνικό Εκλογικό Οργανισμό του Περού δίνουν οριακή νίκη στον υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος “Περουβιανοί για την Αλλαγή” Πέδρο Πάμπλο Κουζίνσκι με 50,5% έναντι 49,5% της δεξιάς αντιπάλου του Κέικο Φουχιμόρι, που ήταν το φαβορί των εκλογών.

Όλα... 

δείχνουν πως η Φουχιμόρι επαναλαμβάνει την αποτυχία της που είχε σημειώσει και το 2011 έναντι του Ογιάντα Ουμάλα, όταν στον πρώτο γύρο των εκλογών βγήκε πρώτη αλλά ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο.

Ο Κουζίνσκι ζήτησε από τους οπαδούς του να περιμένουν μέχρι να οριστικοποιηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, μιας και η διαφορά με την αντίπαλο του είναι πολύ μικρή. “Δεν έχουμε κερδίσει ακόμη. Πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Πρέπει να προσέχουμε επίσης για να μη μας κλέψουν ψήφους”, είπε από το μπαλκόνι του εκλογικού του κέντρου.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο κόμμα της Κέικο Φουχιμόρι, ωστόσο τις τελευταίες μέρες κρυφές δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ανατροπή των δεδομένων και μια πολύ οριακή διαφορά ανάμεσα στους δυο υποψήφιους.

Στη νέα ήττα της Φουχιμόρι φαίνεται πως συνέβαλε η αποκάλυψη από τον Τύπο ότι η ίδια αλλά και στελέχη του κόμματος της “Λαϊκή Δύναμη” σχετίζονται με τα καρτέλ της κοκαϊνης αλλά και με υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Την άνοδο του κόμματος της φαίνεται επίσης ότι φρέναραν οι μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν εναντίον της την τελευταία εβδομάδα σε όλο το Περού αλλά και η στήριξη που έδωσε το αριστερό κόμμα στον Κουζίνσκι την τελευταία στιγμή. Η Κέικο Φουχιμόρι είναι κόρη του πρώην προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά που διαπράχθηκαν κατά την διακυβέρνηση του την περίοδο 1990 – 2000.

Ο Πέδρο Πάμπλο Κουζίνσκι είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, οικονομολόγος στο επάγγελμα, με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ έχει υπάρξει υπουργός αλλά και πρωθυπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο Περού είναι γνωστός με το παρατσούκλι “ο γκρίνγκο”, λόγω της αμερικανικής προφοράς τους.

Η νίκη της κεντροδεξιάς στο Περού έρχεται να επιβεβαιώσει το τέλος εποχής για τον “αριστερό πυρετό” στη Λατινική Αμερική, μετά από την ήττα του “τσαβισμού” στις βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, την ήττα της Κίρσνερ στην Αργεντινή, την ήττα του Μοράλες στη Βολιβία και την ταπεινωτική καθαίρεση της Ρούσεφ στη Βραζιλία.

Η νέα κυβέρνηση του Περού καλείται να ατιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ύφεση, μετά από πολλά χρόνια ανάκαμψης.