Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες παιδιά


Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών τη νέα σχολική χρονιά εξαιτίας του «κόφτη» που λειτούργησε ήδη από πέρυσι στην χρηματοδότηση των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Η...
   



Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) απευθύνει έκκληση να μην γίνουν περικοπές και για το ερχόμενο σχολικό έτος (2016- 2017), αλλά αντίθετα να εξασφαλισθούν τα 250 εκατ. ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να φιλοξενηθούν δωρεάν παιδιά εργαζόμενων γονέων στους παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος» υπενθυμίζεται πως:

– Για τη σχολική χρονιά που βαίνει προς ολοκλήρωση (2015-2016), η κυβέρνηση αρχικά διέθετε ευρωπαϊκούς πόρους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσόν αυτό έγινε γνωστό τον Μάρτιο του 2015 και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση με αποτέλεσμα, τελικώς, να εξασφαλισθούν συνολικοί πόροι 184 εκατομμυρίων, εκ των οποίων μεγάλο μέρος προερχόταν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί.

– Όλες οι διαδικασίες καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα τα τμήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να μην ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2015, αλλά μεταξύ 20-25 Σεπτεμβρίου.

– Ο περιορισμός της προκήρυξης σε 184 εκατομμύρια ευρώ «άφησε εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά των οποίων οι μητέρες αποκλείστηκαν, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις και έκαναν αίτηση». Συνολικά φιλοξενήθηκαν 81.000 παιδιά (έναντι 85.000 το προηγούμενο έτος), ενώ αιτήσεις είχαν υποβληθεί για 106.000. Για το ερχόμενο έτος η ΚΕΔΕ ζητά να εξασφαλισθούν 250 εκατ. ευρώ.

– Άλλαξε η διαδικασία καταβολής των δόσεων της επιχορήγησης με αποτέλεσμα σήμερα «να έχει καταβληθεί λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης, αν και έχει υλοποιηθεί το 80% του φυσικού αντικειμένου». «Χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, ενώ οι διοικήσεις των δημοτικών φορέων που υλοποιούν το πρόγραμμα αντιμετωπίζουν προβλήματα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας», επισημαίνει στην εισήγησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει ότι «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός της μη καταβολής των εθνικών πόρων ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ».