Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Πως να καλλιεργήσετε μελιτζάνες


Η καλλιέργεια των μελιτζανών είναι παρόμοια με των πιπεριών. Ξεκινήστε τους σπόρους 8-10 εβδομάδες πριν τους βγάλετε έξω, τοποθετήστε τες έξω 1-2 εβδομάδες μετά από την ... 

τελευταία ημερομηνία με παγετό. Μια βιάζεστε γιατί ένα κρύο σοκ μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξή τους.
Οι μελιτζάνες δεν κάνουν φρούτα κάτω από τους 21 C βαθμούς , αλλά δίνουν πολλή παραγωγή κάτω από τη πολλή ζέστη.

Σπορά: 0.5 εκατοστά βάθος


Απόσταση φύτευσης: Τα φυτά διαχωρίζονται 60 εκατοστά σε ίσες αποστάσεις ή σε 50 εκατοστά στη σειρά και 90 ανάμεσα στις σειρές.

Ημέρες βλάστησης: 5-13
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-55 ημέρες μετά
Ωρίμανση-Συγκομιδή: 60-80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία. Μαζεύεται συχνά τις μελιτζάνες για να κρατήσετε το φυτό σε παραγωγή. Τα μικρά φρούτα έχουν την καλύτερη ποιότητα.

Συγκαλλιέργεια μελιτζάνας
Καλλιεργείται με φασόλια-αμάραντο-κατιφέ. Τα φασόλια προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας και ο αμάραντος από τα επιβλαβή έντομα.

Έντομα: Ο έλεγχος των σκαθαριών στα σπορόφυτα είναι βασικός.
Το πύρεθρο και η ροτενόνη είναι αποτελεσματικοί μέθοδοι αντιμετώπισης ή χρησιμοποιήστε την ακόλουθη μη χημική μέθοδο:
Σκληρύνετε τα σποριόφυτα σε ένα τραπέζι 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος.(Σε αυτό το ύψος γίνεται πολύ λίγη ζημιά).
Μεταφυτέψτε τα σποριόφυτα κάτω από πλαστικά μπουκάλια νερού του 1 ½ λίτρου για να τα προστατεύεστε μέχρι να μεγαλώσουν. Αφήστε τα πλαστικά μπουκάλια για κάλυμμα όσο μπορείτε περισσότερο.

Για τον δορυφόρο στην πατάτα και την μελιτζάνα:
1ος τρόπος: Σύμφωνα με τις παρακολουθήσεις που έχω κάνει ο δορυφόρος πετάει με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση. Οπότε πετώντας το πρώτο χωράφι με πατάτες που θα συναντήσει θα καθίσει στην αρχή της ανατολικής πλευράς του..
Επί ένα μήνα καθημερινά τις πρωινές ώρες μαζεύω με το χέρι τον δορυφόρο, ο οποίος έχει καθίσει στις πατάτες με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω ( διαθέτω 10 λεπτά της ώρας την ημέρα)
2ος τρόπος: Υπάρχει και ο εχθρός του δορυφόρου που τρώει τα αυγά και τα νεογέννητα.

Ασθένειες: Αποφύγετε την καλλιέργεια μελιτζανών σε έδαφος που προηγμένος είχαν καλλιεργηθεί ντομάτες, πατάτες, πιπεριές και ειδικά μελιτζάνες τα τελευταία 3 χρόνια.

Σώσιμο σπόρων: Απομονώστε τις ποικιλίες τουλάχιστο 200 μέτρα για σπιτική παραγωγή και για αγνό σπόρο 1000 μέτρα.




Ποικιλίες μελιτζανών

Black Beauty-Μαύρη ομορφιά
Ωρίμανση: 73-83 ημέρες
Μια αξιόπιστη μέσης εποχής ποικιλία. Μπορεί να καλλιεργηθεί και στις νότιες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη περίοδο. Παράγει περίπου 15 φρούτα.
Έχει εξαιρετική γεύση και είναι ανθεκτική στα σκασίματα.
Τα φρούτα γίνονται πολύ μεγάλα αλλά καλύτερα να μαζεύονται όταν είναι μικρά. Είναι η καλύτερη ποικιλία μελιτζάνας για αποθήκευση



Rosa Bianca-Ροζ ιταλική μελιτζάνα
Ωρίμανση: 83 ημέρες
Ιταλική ποικιλία μέσης εποχής. Είναι ίσως η καλύτερη ποικιλία σε γεύση. Έχει κερδίσει πρώτη σε διαγωνισμούς για την υπέροχη κρεμώδη σάρκα της. Είναι λευκή στη βάση ης με ακανόνιστες ροζ-μωβ λωρίδες στο πάνω μέρος.

Listada De Gandia
Ωρίμανση: 75 ημέρες
Ποικιλία από τη Γαλλία το από το 1850. Αυτή η Ιταλική ομορφιά έχει σχήμα αυγού και μωβ χρώμα με λευκές λωρίδες και γίνονται είναι 12-15 εκατοστά. Δεν γίνονται τόσο μεγάλα φυτά όσο άλλες ποικιλίες, αλλά τα ώριμα φυτά τα πάνε καλά στις υψηλές θερμοκρασίες και αντέχουν καλά την ξηρασία. Ταιριάζει στις περιοχές με μακριά ζεστή καλλιεργητική περίοδο. Οι φλούδες τους δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστούν για να μαγειρευτούν.




White Beauty-Λευκή ομορφιά
Ωρίμανση: 70 ημέρες
Αυτή η ποικιλία τα πάει καλά σε ζεστές νοτισμένες περιοχές. Τα φρούτα είναι λευκά και οβάλ σχήματος. Οι μελιτζάνες έχουν καλή γεύση και γίνονται είναι 12-15 εκατοστά. Είναι παραγωγικές στις νότιες περιοχές.





Round Mauve-Στρογγυλή μελιτζάνα
Ωρίμανση: 80 ημέρες
Είναι μια όμορφη σκούρα μωβ στρογγυλή μελιτζάνα με λευκή σάρκα. Είναι πολύ παραγωγική και αντέχει αρκετά στις ζέστες.



Long Purple-Μακριά μελιτζάνα
Ωρίμανση: 75 ημέρες
Τα φρούτα των μακριών μελιτζανών είναι μακριά και λεπτά.







Little fingers-Μικρά δάκτυλα
Ωρίμανση: 68 ημερών
Πρώιμη ποικιλία που κάνει πολλούς μικρούς καρπούς. Τους μαζεύουμε όταν φτάσουν το μέγεθος μικρών δακτύλων.




Τσακώνικη Μελιτζάνα

Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση κάτι που ασφαλώς οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους. Επίσης διακρίνεται γιατί είναι επιμήκης χωρίς κυρτότητα, μήκους 20-25 εκ. και διαμέτρου 4-6 εκ. με μεγαλύτερη διάμετρο στη μέση. Η επιφάνεια του φλοιού είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος του καρπού οι οποίες έχουν ανοιχτό μωβ χρώμα.

Ο καρπός της τσακώνικης μελιτζάνας χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ευρύτατα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι, που παρασκευάζεται από μελιτζανάκια μήκους περίπου 5 εκ.