Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Μελιτζανόπιτα από το Λιβάδι Ολύμπου


Υλικά
Για 11 φύλλα:
1 κιλό αλεύρι
½ φλιτζανάκι λάδι
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση:   

1 ½ κιλό μελιτζάνες
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
1 φλιτζάνι τραχανά
1 φλιτζάνι λάδι
4 αυγά
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το φύλλο όπως στην παραδοσιακή τυρόπιτα.

Για τη γέμιση: Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους. Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε το αλάτι, ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, στο νερό που θα βγάλουν, για 15 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε τον τραχανά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σε ταψί στρώνουμε 3 από τα φύλλα που ανοίξαμε και απλώνουμε το ¼ της γέμισης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με 2 φύλλα λαδώνοντας το πρώτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές. Λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο και το χαράζουμε ελαφρά με μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια.

Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Στείλτε τη δίκη σας συνταγή στο syntages@thessalianews.gr, σημειώνοντας το όνομα σας και τον τόπο.

[από το Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας]