Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Γεγονότα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 2014


  
   Τρομοκρατικές επιθέσεις, σκηνές φαρ ουέστ στο κέντρο της Αθήνας και εγκλήματα με επιθέσεις κινηματογραφικού χαρακτήρα ήταν λίγα από τα στιγμιότυπα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία το 2014.

Το... 

φονικό smart στην Πέτρου Ράλλη

Μια γυναίκα που περίμενε έξω από περίπτερο και ένας νεαρός αστυνομικός, ο οποίος πήγαινε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, ήταν οι δύο νεκροί από την τρελή κούρσα του ΙΧ αυτοκινήτου Smart, που προκάλεσε μακελειό στην οδό Πέτρου Ράλλη στις 15 Οκτωβρίου.

Ο οδηγός του Smart, ενώ κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος περίπου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, συγκρούστηκε με ταξί και προσπάθησε να διαφύγει πατώντας γκάζι, για να αποφύγει τις συνέπειες. Έχασε όμως τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Οι σκηνές που καταγράφηκαν και από κλειστό κύκλωμα ήταν συγκλονιστικές.

Αρχικά χτύπησε την άτυχη γυναίκα, η οποία είχε μόλις κατέβει από το πεζοδρόμιο μαζί με τον σύζυγό της για να περάσει απέναντι, η οποία εξέπνευσε επιτόπου. Στη συνέχεια το ΙΧ έπεσε διαδοχικά πάνω σε δύο άλλα αυτοκίνητα και τρεις μοτοσικλέτες, παρέσυρε τη δεύτερη γυναίκα που ακρωτηριάστηκε, τον αλλοδαπό και τελευταίο τον αστυνομικό που πέθανε και στη συνέχεια ανατράπηκε. Ο οδηγός υποστήριξε ότι είχε επιληπτικές κρίσης.

Επίθεση στο κέντρο της Αθήνας- Η επιστροφή του Επαναστατικού Αγώνα

Με μια ισχυρότατη έκρηξη σε κλεμμένο ΙΧ, το οποίο είχε παγιδευτεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, σημειώθηκε λίγο πριν τις έξι το πρωί, δίπλα σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος επι της οδού Αμερικής 4, στο τμήμα μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου, στο οποίο βρίσκονται και τα γραφεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Η ημερομηνία της τρομοκρατικής επίθεσης δεν ήταν τυχαία... στις 10 Απριλίου εν μέσω εκτάκτων μέτρων ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ. Για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Πέντε ημέρες μετά, ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα μαζί με άλλα ενεργά μέλη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση κάτω από τη... μύτη της αστυνομίας. Στην προκήρυξη, αναφέρεται ότι «τέσσερα χρόνια ακριβώς μετά το κατασταλτικό χτύπημα εναντίον της οργάνωσης και ενώ το κράτος, όπως και πολλοί εχθροί του ένοπλου αγώνα πανηγύριζαν για την “επιτυχία της εξάρθρωσης” του Επαναστατικού Αγώνα, η ενέργεια αυτή έρχεται να τους διαψεύσει».

Οι δράστες «αφιερώνουν» την επίθεση «στον αναρχικό σύντροφο Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010 κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης».

Εξηγώντας την επιλογή της ημερομηνίας για το χτύπημα, ο Επαναστατικός Αγώνας αναφέρει ότι έγινε επειδή εκείνη την ημέρα βγήκε ξανά, μετά από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα στις αγορές, ενώ την επόμενη ημέρα, ήρθε στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ, «η αρχηγός του ισχυρότερου ευρωπαϊκού κράτους, πρωταγωνίστρια της επιβολής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και από τους ιδανικότερους εκφραστές των συμφερόντων της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ».

Πρωτοφανής επίθεση σε μπαρ- Ο μακελάρης του Μικρολίμανου

Ξημερώματα Σαββάτου 22 Νοεμβρίου σε γνωστό μπαρ στο Μικρολίμανο. Μεταξύ των θαμμώνων ένας κακοποιός, πρώην έγκλειστος, που συμμετείχε σε συμμορία εκβιαστών που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου. Βγαίνει εκνευρισμένος από το μαγαζί και επιστρέφει με το καλάσνικοφ στο χέρι και πυροβολεί στα τυφλά. 11 άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Δράστης της κινηματογραφικής επίθεσης ήταν ο 31χρονος μακελάρης του Μικρολίμανου, ο Arber Bako, που συνελήφθη έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής και της ΕΚΑΜ, σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Αγίας Λαύρας 36 στο Γουδή.

Οι αστυνομικοί τον χαρακτήριζαν μανιακό δολοφόνο και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο μακελάρης συμμετείχε και στη δολοφονία θαμμώνα σε μπαρ στο Μεταξουργείο.

Οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, εξέτασαν με μικροκάμερες το εσωτερικό του μικρού διαμερίσματος, στη συνέχεια «διέρρηξαν» την είσοδο, και πέρασαν μέσα, πιάνοντας στον ύπνο τον επικίνδυνο κακοποιό, ο οποίος δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν εντοπίσει το ξενοδοχείο που έμενε πριν την επίθεση, το τελευταιό του κρησφύγετπ και τον τελευταίο «συνομιλητή» του 31χρονου Bako Arber του μανιακού δολοφόνου. Η υπόθεση έκλεισε με την εξάρθρωση μιας ολόκληρης σπείρας της αλβανικής μαφίας που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου...

Κινηματογραφική σύλληψη του Νο1 καταζητούμενου για τρομοκρατία

Στις 16 Ιουλίου του 2014 η ελληνική κοινωνία αντικρύζει στα Μέσα πρωτόγνωρες εικόνες που περισσότερο θύμιζαν ταινία παρά επιχείρηση σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη. Όλα εξελίχτηκαν στην οδό Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι, έπειτα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, που εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τέσσερις τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Μαζιώτης.

Στις 12:30 το μεσημέρι, ο Νίκος Μαζιώτης- που για χρόνια παρέμενε άφαντος για την ΕΛ.ΑΣ.- βγήκε από το μετρό και κατευθύνθηκε σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ και ρουχισμού παραλλαγής.

Μια γυναίκα και ένας άντρας της Αντιτρομοκρατικής που βρίσκοταν σε μυστική επιχείρηση χάρη στην επιμονή της πρώτης τον αναγνωρίζει. Ο Μαζιώτης βγαίνει από το μαγαζί και αντιλαμβάνεται ότι έγινε αντιπληπτός. Το σήμα στα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. Έχει δοθεί. Ο Μαζιώτης είναι στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά την έξοδο από το κατάστημα ο Νίκος Μαζιώτης «έπεσε» πάνω σε περιπολικό και αντάλλαξε τους πρώτους πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς. Σ' αυτή την πρώτη φάση της συμπλοκής τραυματίστηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός, ο οποίος δέχθηκε μια σφαίρα στο αλεξίσφαιρο γιλέκο και μια σφαίρα στο πόδι.

Στην ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά στα πόδια και δύο τουρίστες, ένας Γερμανός και ένας Αυστραλός. Στη συνέχεια, ακολούθησε πεζή καταδίωξη στην οδό Ερμού. Εκεί, ο Μαζιώτης μπήκε σε ταξί, έπειτα όμως από μικρή πορεία «κόλλησε» στην κίνηση στην Κανπικαρέας και Μητροπόλεως, όπου εγκλωβίστηκε και πάλι από αστυνομικούς. Εκεί, έγινε η δεύτερη ανταλλαγή πυροβολισμών όπου ο Μαζιώτης τραυματίστηκε και συνελήφθη.

Τους σκότωσαν στη Μάνη για τα... αναβολικά

Την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας συγκλονίζει ένα αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε στις 20 Αυγούστου.

Οι δύο 18χρονοι που συνελήφθησαν ως δράστες της διπλής δολοφονίας των δύο νεαρών στη Μάνη «ομολόγησαν με λεπτομέρειες τις πράξεις τους». Οι σοροί των δύο θυμάτων, ηλικίας 25 και 26 ετών, εντοπίστηκαν σε απόκρημνο σημείο στον Κάμπο του Δήμου Δυτικής Μάνης, φέροντας τραύματα από κυνηγετικό όπλο.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κίνητρο της ανθρωποκτονίας ήταν οικονομικές διαφορές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών σχετικά με προμήθεια αναβολικών. Οι δύο δράστες είχαν καταβάλει το ποσό των 800 ευρώ για αγορά αναβολικών, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ανακρινόμενος ο 19χρονος το ένα εκ των θυμάτων αθέτησε τη συμφωνία τους, αρνούμενος να τους παραδώσει τα συμπληρώματα.

Το χρονικό

Ο 25χρονος και ο 26χρονος πήγαν στην περιοχή Μικρά Μαντίνεια Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκαν με τους δύο 18χρονους, προκειμένου να συζητήσουν και να διευθετήσουν οικονομική διαφορά που είχε ο ένας από τους 18χρονους με το 26χρονο θύμα. Οι δράστες είχαν πάει στο σημείο με φορτηγό αγροτικού τύπου, ιδιοκτησίας του πατέρα ενός εκ των δύο.

Στη συνέχεια, ο 18χρονος που είχε την οικονομική διαφορά, με το πρόσχημα ότι ήθελε να επιδείξει στα θύματα αυτοκίνητο που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν, τους έπεισε και κατευθύνθηκαν προς την επαρχιακή οδό Αλτομιρών - Πηγαδίων του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Μετά από διαδρομή 18 χιλιομέτρων περίπου και αφού έφτασαν σε ερημικό σημείο που υποτίθεται ότι βρισκόταν το αυτοκίνητο, κατέβηκαν από τα οχήματά τους, ενώ ο δεύτερος 18χρονος τους πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει θανάσιμα.

Οι δύο δράστες, μετέφεραν με το αγροτικό όχημα τα θύματα, στο σημείο όπου και εντοπίστηκαν, ενώ την μοτοσικλέτα τους, η οποία επίσης εντοπίστηκε, την μετέφεραν σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου στην Καλαμάτα.

Ληστεία με ομηρεία σε τράπεζα στο Δίστομο

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ., στις 22 Αυγούστου έπειτα από... κινηματογραφική ληστεία σε τράπεζα στο Δίστομο Βοιωτίας, η οποία εξελίχθηκε σε ομηρεία.

Τρεις ένοπλοι οι οποίοι είχαν αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους εισέβαλαν στην τράπεζα λίγο προτού κλείσει, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και άρπαξαν περίπου 300.000 ευρώ.

Οι δράστες έφεραν καλάσνικοφ και πιστόλια. Διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους ως όμηρο τον ταμία της τράπεζας. Το τζιπ μάρκας Toyota τύπου RAV4 με το οποίο διέφυγαν βρέθηκε καμένο σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την τράπεζα, στην παραλία Αγίας Σωτήρας στο Δίστομο.

Από εκεί οι δράστες διέφυγαν με φουσκωτό σκάφος, έχοντας πάντα μαζί τους τον ταμία της τράπεζας. Από το Δίστομο οι ληστές έφθασαν, διά θαλάσσης, στο Ξυλόκαστρο. Ο όμηρος βρέθηκε λίγο αργότερα από αστυνομικούς στο Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου όπου τον είχαν εγκαταλείψει οι ληστές, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν με ΙΧ. Η Αστυνομία είχε κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση, που διαπράττει ένοπλες ληστείες σε τραπεζικά υποκαταστήματα, τα μέλη της οποίας θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα. Εκτός από τον φερόμενο ως υπαρχηγό του Νίκου Μαζιώτη, Γιώργο Πετρακάκο και έναν παλιό ληστή τραπεζών, τον Σπύρο Χριστουδούλου που αποτύπωμά του είχε ταυτοποιηθεί και σε προηγούμενη ληστεία, το νέο πρόσωπο στην εν λόγω ληστεία ήταν και ενας πρώην συνεργάτης του Βασίλη Παλαιοκώστα, ο Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος τον βοήθησε το 2006 να κάνει την πρώτη απόπειρα με το ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δράστες δεν συνελήφθησαν.

Τόνοι ηρωίνης σε βίλα στη Φιλοθέη και σε πλοίο εφοπλιστή

Οι «ράμπο» της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματός κατάσχεσαν σχεδόν 2 τόνους ηρωίνης, στα μέσα Ιουνίου, αξίας πάνω από 30 εκατομμυρία ευρώ, που το κύκλωμα έκρυβε στο γκαράζ βίλας αλλά και σε εγκαταλελλημένο πλοίο στον Σκαραμαγκά, ενώ συνέλαβαν την οικογένεια που έμενε στη βίλα της Φιλοθέης (6 άτομα, μεταξύ αυτών τη σύζυγο του εμπόρου διαμαντιών, την κόρη της και τον πρώην σύζυγό της εφοπλιστή) και πέντε Τούρκους βαρόνους ναρκωτικών.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματο έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών DΕΑ.

Η βίλα της Φιλοθέης είναι ιδιοκτησία της κόρης του εμπόρου διαμαντιών, Νίκου Σταματιάδη που ήταν παντρεμένη και χώρισε με τον συλληφθέντα 40χρονο εφοπλιστή Ευθύμιο Γιαννουσάκη. Ο εφοπλιστής βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στο Ντουμπάι. Μαζί είχαν δύο παιδιά. Το ένα σκοτώθηκε πριν από δύο χρόνια σε ατύχημα με μοτοσικλέτα και έναν ακόμα γιο 15 ετών σήμερα, ο οποίος αν και ανήλικος, συνελήφθη επίσης.

Επιπλέον, συνελήφθη ο νυν σύντροφος της ιδιοκτήτριας της βίλας, αλλά και η 75χρονη μητέρα της. Ο Σταματιάδης είχε έρθει πριν από χρόνια από τη Νότια Αφρική όπου ζούσε και δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο διαμαντιών και πολύτιμων λίθων.

Ο Σταματιάδης γνωστός στους αριστοκρατικούς κύκλους της Αθηνάς έπαιζε μεγάλα στοιχήματα σε παρτίδες τάβλι με πάμπλουτους διάσημους κοσμικούς της πρωτεύουσα και συνήθως… έχανε.

Τη βίλα χρησιμοποιούσαν Τούρκοι μαφιόζοι για να κρύβουν την ηρωίνη που εισήγαγαν από το Αφγανιστάν με σκοπό να τη «σπρώξουν» στην Ευρώπη.

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ είναι η εκτιμώμενη αξία «χονδρικής» της ηρωίνης, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ένα κιλό καθαρής ηρωίνης, φτάνει να πωλείται στους χρήστες στην αγορά σε αξία που φτάνει τις 150 με 200.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τελικά η ηρωίνη θα έφτανε να πωλείται σε συνολική αξία 200 εκατ. ευρώ!

«Χτύπημα» στην ισραηλινή πρεσβεία

Η Ομάδα Λαικών Αγωνιστών στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιεί επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία καθώς τα ίδια καλάσνικοφ είχαν χρησιμοποιηθεί και στο χτύπημα της οικίας του γερμανού πρέσβη τον Δεκέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια οι 54 κάλυκεςπου περισυλλέγησαν από την πρεσβεία του Ισραήλ είναι από δύο καλάσνικοφ. Οι δράστες μπήκαν από την οδό Σώχου στο Ψυχικό και η ομάδα υποστήριξης περίμενε σε κοντινό σημείο. Οι πυροβολισμοί φαίνεται ότι έγιναν από δύο άτομα από την απέναντι πλευρά του κτιρίου. Το... χτύπημα προκάλεσε την αντίδραση του πολιτικού κόσμου.

newpost