Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία & δευτερομιλία του Δημήτριου Στεφανίδη, Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

  
 
      Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 11/12/2014.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση): Καλημέρα και από εμένα κυρίες και κύριοι. Θα πω πρώτα ποια είναι η Μελιδώνη, όπως είπε και ο Προεδρεύων, είναι η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και των οικογενειών τους και θα αναφερθώ στο άρθρο 19 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, όπου και η Ελλάδα έχει υπογράψει και λέει ότι... 

«είναι δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, να διαβιούν αξιοπρεπώς μέσα στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο», δηλαδή μέσα στην κοινότητα.

Θα αναφερθώ μόνο στο άρθρο 50 που αφορά τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Το 2005 προς τιμήν του ο Προεδρεύων, ο τότε Υφυπουργός ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκίνησε μία επιτροπή με μέλη της Μελεδώνης και του Υπουργείου Υγείας, τεχνοκράτες δηλαδή, να δημιουργηθούν οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπως προβλεπόταν από την Ε.Ε.. Είναι παρόν ο κ. Κωνσταντόπουλος και μπορεί να το επιβεβαιώσει ότι διήρκησε δύο χρόνια αγώνας ερευνών, μελετών διαδικασιών. Επιτέλους το 2007 κατάφερε πάλι αν θυμάμαι καλά ο κ. Κωνσταντόπουλος ως Υφυπουργός και υπεγράφη. Δεν είναι αυτή τη στιγμή εδώ, αλλά οφείλω να αναφερθώ και στην μεγάλη βοήθεια που παρείχε από το 1982, ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση και στην ίδρυση του γονεϊκού αναπηρικού κινήματος και αρκετών φορέων που υλοποιούν σήμερα στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Από τότε η πολιτεία μπορώ να πω ότι είναι ανύπαρκτη. Δυστυχώς και είναι υποχρέωση μας, εμάς των γονέων, αναλάβαμε το βάρος που θα έπρεπε να είχε η πρόνοια του κράτους για να δημιουργήσουμε τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Μέσα σε όλες αυτές τις διαβουλεύσεις που κάναμε, προτείναμε ακόμη και την βιωσιμότητα αυτών των στεγών σε περίπτωση που θα καταργηθεί, θα σταματήσει το περιβόητο ΕΣΠΑ να μας χρηματοδοτεί, δηλαδή η Ευρώπη.

Προβλέψαμε δηλαδή, όλη αυτή την κρίση που υπάρχει και είπαμε ότι εκτός από το χέρι βαθειά στην τσέπη των γονιών, εκτός από το επίδομα που να διατίθεται στην στέγη να έχουμε και ένα ειδικό νοσήλειο. Αυτό δεν ήταν πρόταση δικιά μας. Ήταν πρόταση των τεχνοκρατών. Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι αρκετά στελέχη του Κοινοβουλίου προσπάθησαν να καπηλευτούν το θέμα αυτό και ο ένας έλεγε εγώ θα σας το πετύχω, ο άλλος έλεγε ότι ο Βορίδης δεν το δέχεται, ο άλλο έλεγε ότι θα πείσω τον Βορίδη. Έχω σημειώσει εδώ – χαμογέλασε ο Υπουργός- και τον ευχαριστώ που με δέχτηκε στις 25 Αυγούστου να τον ενημερώσω περί τίνος επρόκειτο η τροπολογία που εκατατέθη τότε, χωρίς να έχει ιδέα καινούργιος Υπουργός ων, δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτό το πράγμα. Προς τιμήν του μου το είπε και είναι παρών να το επιβεβαιώσει. Από τότε, όμως, καμία συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως καταλάβατε από όλο αυτό που είπα, εκπροσωπώ μια ομάδα πολιτών του ελληνικού κράτους που δεν έχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν μόνοι τους και να πουν τα δικαιώματά τους, να πουν τα παράπονά τους, να πουν τα αιτήματά τους.

Εκπροσωπώ, λοιπόν, την ομάδα των παιδιών με νοητική υστέρηση.

Τι ζητούμε; Άμεσα, μα άμεσα, διότι είναι να μην πω μεγάλη αδικία να ΜΗΝ ψηφιστεί το ειδικό νοσήλειο. Ξέρω ότι συμπεριελήφθη, δεν θέλουμε καμία μα καμία εξαίρεση δήθεν, διότι κάτι τέτοιο ακούστηκε, Υπουργέ μου, ότι δήθεν ο Υπουργός θέλει μόνον αυτά που είναι από το ΕΣΠΑ. Εμείς λέμε κάθε νόμιμη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης να χρηματοδοτηθεί με το ειδικό νοσήλειο, μόνον έτσι θα επιβιώσουν, αλλιώς θα κλείσουν όλα.

Ένα χρονικό διάστημα πριν από δύο μήνες, έκλεισαν, ήδη, δύο – τρεις (στέγες). Η μία ήταν εις την Ναύπακτο, έγιναν Ερωτήσεις και στην Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα και νομίζω θα είναι άδικο, έχουμε που έχουμε αυτό το οικονομικό φόρτος, δυστυχώς όλοι ξέρετε η κρίση επηρέασε και τους γονείς αυτών των ατόμων και δυστυχώς δεν έγινε ποτέ αποδεκτό το αίτημά μας ότι μια οικογένεια που έχει ένα παιδί τέτοιο ισοδυναμεί με μια τετραμελή οικογένεια, πολύτεκνη και όλα αυτά. Δεν είναι, όμως αυτό το θέμα μας. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε, ζητούμε και παρακαλούμε όλες τις πτέρυγες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι άμεσα, δηλαδή από 1/1 να έχει ξεκινήσει η απόδοση του ελληνικού νοσηλείου.

Μέσα σε αυτόν τον νόμο θα πρέπει να δούμε σε δευτερεύοντα βαθμό, κ. Υπουργέ, είμαστε στην διάθεση και το γνωρίζετε ως ειδικοί στο αντικείμενο, αποκτήσαμε την ειδικότητα, μάλλον εξ ανάγκης. Κάποιος 30, 50, 20 χρόνια. Θα θέλαμε να δούμε και αυτό το περιβόητο θέμα περί ελεγκτικών εταιρειών που τους στέλνει μεν το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ, τους πληρώνει δε ο γονιός και ο φορέας που υλοποιεί τα διάφορα προγράμματα. Το θεωρούμε άδικο. Φορέας εχθές στοίχισε 1800 ευρώ συν 400 ευρώ η προκαταβολή που έδωσε. Ποιος θα του τα δώσει αυτά τα χρήματα και επίσης αυτό που πρέπει να δούμε, αυτό το περιβόητο claw back που λέει να το πληρώνουμε στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ(Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση): Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Ζαχαριά και την κυρία Ρεπούση, που μου δίνουν την ευκαιρία να δευτερολογήσω.

Ο κ. Ζαχαριάς ερώτησε εάν προβλέψαμε με έγγραφά μας να καλύπτονται οι άποροι και οι ανασφάλιστοι. Βεβαίως το προβλέψαμε, δυστυχώς όμως, μια ομάδα βουλευτών, οι οποίοι ανήκουν και στα δύο κόμματα του κυβερνώντος σχήματος, αντί να ενημερώσουν τον Υπουργό πρώτα για το συγκεκριμένο θέμα, του έστειλαν μια επερώτηση την ημέρα, μία τροπολογία μάλλον την ημέρα, με ακούει ο Υπουργός και ας με διαψεύσει, την ημέρα που θα συζητιόταν το θέμα, του έφεραν την τροπολογία που θα κάλυπτε τους ανασφάλιστους και τους άπορους από την πρόνοια. Δηλαδή, όλοι οι υπόλοιποι από τον ΕΟΠΥΥ και οι ανασφάλιστοι και οι άποροι, από την πρόνοια.

Έγινε και ειδική σύσκεψη, την οποία παρακολουθήσαμε ως γονείς, μαζί με τους κυρίους Κεγκέρογλου, Μπέκου και Μπέζα, και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να παρευρίσκεται, και αποφασίστηκε αυτό το πράγμα και ότι από την 1 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει.

Όσον αφορά σ’ αυτά τα οποία είπε η κ. Ρεπούση, πραγματικά μας τιμά και αποδεικνύει αυτό που είπε η κυρία Ρεπούση επισκεπτόμενη το ΑΡΓΩ. Το ΑΡΓΩ στον Πειραιά, είναι το κέντρο διημέρευσης σειρές, δεν ξέρω εάν πήγατε και στο ΑΡΓΩ τον ξενώνα στα Καλύβια.

Εάν πάτε εκεί θα δείτε ακόμη περισσότερο το έργο και θα δείτε και την πρωτοβουλία των ιδιωτών. Έχει κατασκευαστεί από την εταιρία ΛΥΡΑΣ όλο εκείνο το έργο εκεί. Επειδή γυρίζω όλη τη χώρα και ξέρω όλα τα κέντρα, έχει γίνει μια καταπληκτική δουλειά που μας τιμά. Εμείς προτρέπουμε όλους τους βουλευτές και όπου κάνουμε εκδήλωση στέλνουμε προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα, διότι δεν έχουμε χρώμα. Όλοι ανήκουμε κάπου, έχουμε κάποια ιδεολογία, αλλά στο χώρο αυτό οφείλουμε να μην έχουμε χρώμα. Οφείλουμε να τους ακούμε όλους και καλούμε και παρακαλούμε όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να επισκεφτούν αυτά τα κέντρα.

Ο πρώην Υφυπουργός, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, είχαμε την τιμή και είχε την τύχη να εγκαινιάσει κάποια από αυτά τα κέντρα. Εγώ ακολουθώ τον εκάστοτε Υπουργό ή Υφυπουργό που πάει σε αυτά. Εάν πάτε να δείτε το «Εργαστήρι» για παράδειγμα στα Λιόσια, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα ευρωπαϊκό κέντρο.

Θα απαντήσω στο πιο σοβαρό σας ερώτημα, εάν καταβάλλονται εγκαίρως τα νοσήλια. Δυστυχώς, κυρία Ρεπούση - και δεν είναι τωρινό- έχουμε κέντρο μας, το «Αμυμώνη» με τυφλοκωφά με πολλαπλές αναπηρίες που έκαναν οκτώ και εννέα μήνες να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, έγινε επίσχεση εργασίας, έβαζαν το χέρι στην τσέπη οι γονείς για να πληρώσουν.

Επιπλέον, το πρόγραμμα που σας ανέφεραν, για τη στήριξη από τα ΕΣΠΑ είναι αλήθεια. Έχουμε πλήρη στήριξη από την διαχειριστική επιτροπή του εκάστοτε υπουργείου όσον αφορά την ενημέρωση και την επιμόρφωση μας πάνω στα αντικείμενα διότι δεν είμαστε και εξειδικευμένοι. Εγώ για παράδειγμα, έχω τρεις πανεπιστημιακούς τίτλους αλλά δεν είμαι εξειδικευμένος στο αντικείμενο, άρα λοιπόν πρέπει να έχουμε τους ειδικούς.

Αυτό που έχω να σημειώσω και ευχαριστώ που μου δώσατε δεύτερη φορά τον λόγο, είναι η ποιότητα των υπηρεσιών και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που έχουν τα κέντρα μας και προκαλώ τον οποιονδήποτε από όποια πτέρυγα της Βουλής θέλει να κάνει μια οικονομική σύγκριση πόσο κατά κεφαλή στοιχίζει το κάθε άτομο στα γονεϊκά κέντρα είτε διημέρευσης είτε στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης και πόσο στοιχίζει στα κρατικά περιβόητα, όπως είχα πει κάποτε σ΄έναν Υφυπουργό τον κ. Κοτσώνη, κολαστήρια και όχι θεραπευτήρια. Θυμάμαι κάποτε παραμονή Πρωτοχρονιάς επισκεφτήκαμε στον Σκαραμαγκά με τον Θοδωρή τον Κοτσώνη, Υφυπουργό τότε, το υποτιθέμενο θεραπευτήριο και του λέω, Υπουργέ μου αντί να πάνε με τη Μερσεντές σου δεν παίρνουμε μια μπουλντόζα να πάμε να το ισοπεδώσουμε. Εκεί θέλουμε όλων σας τη στήριξη. Είναι πιστεύω ένα κομμάτι που σήμερα είμαι εγώ αύριο μπορεί να είστε εσείς. Δεν το ξέρουμε αυτό το πράγμα, δυστυχώς.