Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ Φ.ΓΚΕΛΝΤΗ


ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ



    Με ομόφωνη απόφαση το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση Συροπούλου που κατοικεί στην Αθήνα.
Η Τουρκία δεν άσκησε έφεση με αποτέλεσμα η απόφαση να καταστεί οριστική.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στηρίχθηκε στην απόφαση των αφών Φωκά που δημιούργησε νομολογία και άνοιξε τον δρόμο για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για της Ελληνικές περιουσίες που δήμευσε κατά καιρούς η Τουρκία.
Το ΕΔΑΔ επιφυλάχθηκε όμως να αποφασίσει τότε για την αποζημίωση θεωρώντας ότι δεν είναι ώριμο το αίτημα, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους διαδίκους να προχωρήσουν σε φιλικό διακανονισμό. 


Η προθεσμία που έδωσε το ΕΔΑΔ Α κατέστει άκαρπη και εξέπνευσε στις 20 Ιουλίου. Η πλευρά της Συροπούλου κατέθεσε τις απαιτήσεις της που στηρίζονται σε εκτιμήσεις της αξίας του οικοπέδου και σε απώλεια ενοικίων. Η αξία του οικοπέδου από 2 εκτιμητικές εταιρίες ανέρχεται στο ποσό των 23.000.000 εκατομμυρίων ευρώ και της απώλειας ενοικίων στο ποσό των 10.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις των διαδίκων θα αποφασίσει για την αποζημίωση που πρέπει να καταβληθεί στην κα Συροπούλου.

Η αποζημίωση που διεκδικεί η κα Συροπούλου αφορά ένα οικόπεδο έκτασης 13.500 τ.μ σε μια από τις πιο εκλεκτές περιοχές της Κωνσταντινούπολης στο Μπεσικτας.
Το ακίνητο δημεύθηκε το 1995 από το Τουρκικό Κράτος με εφαρμογή τωμ μυστικών διαταγμάτων του 64 ,και παραχωρήθηκε για 50 χρόνια με μίσθωση σε έναν από τους πιο πλούσιους τούρκους επιχειρηματίες τον κο Κοτς και χτίσθηκαν 3 ουρανοξύστες.



-------Την νομική ομάδα που χειρίσθηκε την υπόθεση Συροπούλου στο ΕΔΑΔ εκτός από τον κο Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη αποτελούν ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοιζϊδου) και ο Τούρκος δικηγόρος Κων/πολης Μουράτ Τσάνο.
Ο κος Δημήτρης Γκελντής από την Κατερίνη δήλωσε:
-- Η νέα καταδίκη της Τουρκίας στην υπόθεση Συροπούλου ήταν αναμενόμενη. Η υπόθεση των Αφών Φωκά έχει ανοίξει ήδη από το 2009 τον δρόμο για δικεδικήσεις των περιουσιών των Ελλήνων που κατά καιρούς δήμευσε το Τουρκικό Κράτος.
-- Πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα ακίνητα που δημεύθηκαν είναι κοντά στα 12.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 20 δις. Ευρώ.
--Με τους συνεργάτες μου διεκδικούμε από την Τουρκία περίπου 4 δις.ευρώ.
--Να σημειωθεί ότι η Τουρκία δείχνει συνέπεια και σεβασμό στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και έχει αποζημιώσει όλους τους Έλληνες που δικαιώθηκαν στο ΕΔΑΔ.

lefteria.blogspot.gr