Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η νέα στέγη του ιστορικού ποντιακού συλλόγου Νεοκαισάρειας «Ο ΚΟΤΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣ»

Καντήλι ανάψτ' ευλαβικά στη μνήμη της Πατρίδας...
Καντήλι ας ανάψουμε, ανάψτε ο κόσμος όλος!
Και ποιος ξωπίσω εξέμεινε, καμπάνα να χτυπάει,
ν' ανάβει μελισσόκερα, στου Iερού την πόρτα,
ν' ανάβει τον πολυέλαιον, τον τρουλοκρεμασμένον,
και στην καντήλα του Χριστού, στην άσβεστη καντήλα,
λάδι να ρίχνει ευλαβικά, φυτίλι να αλλάζει...(Θωμάς Ακριτίδης, Λευκότοπος Σερρών)

                              Καντήλι  άσβεστο απο την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 θα ειναι η νέα στέγη του ιστορικού ποντιακού συλλόγου Νεοκαισάρειας «Ο ΚΟΤΖΑ ΑΝΑΣΤΑΣ», μιάς και...

πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας του συλλόγου. Καντήλι που ευλαβικά θα μας θυμίζει το χθές το σήμερα αλλά και το  αύριο. Θα είναι το καντήλι που θα μας προσκαλεί καθημερινά όλους μικρούς και μεγάλους, σε αυτό το κάλεσμα της μνήμης και της ιστορίας. Ο καθένας απο εμάς θα εκπροσωπεί και έναν δικό του νεκρό απο την τραγική περίοδο του ξεριζωμού και της γενοκτονίας. Ο καθένας απο εμάς θα διηγείται και μια μικρή ιστορία απο τους προπαπούδες του, τους παπούδες και τους γονείς του, ξαναζωντανεύοντας τους μπροστά στα νεανικά μας μάτια. Η στέγη αυτή θα μας καλεί καμπάνα να χτυπάμε για αυτούς που μας γέννησαν και που χάρη σε αυτούς είμαστε σήμερα εδώ. Που χάρη σε αυτούς εμείς μεγαλώνοντας  δημιουργούμαι το δικό μας σπιτικό και αντικρύζουμε τα δικά μας παιδιά που τα δίνουμε το δικό τους όνομα, κι έτσι δεν ξεχνάμε ποιός άναψε το δικό μας καντήλι της ζωής. Κάθε ημέρα που θα περνάει εμείς θα αλλάζουμε το φυτίλι, δηλαδή θα τους φέρνουμε στην ζωντανή μας μνήμη. Και ετσι θα ζούμε στην ιστορία επειδή θα είναι ζωντανοί κι όλοι αυτοί. Υποχρέωσή μας οι ρίζες να μην κοπούν, το δέντρο να μην στεγνώση και ο καρπός να ανθίσει και να μεταλαμπαδεύσει τον δυνατότερο καρπό.
                        Φόρο τιμής στην ιστορία και την μνήμη απο τον ιστορικό ποντιακό σύλλογο Νεοκαισάρειας «ο κοτζά αναστάς», με την δημιουργία της νέας στέγης στο χωριό σε χώρο που παραχώρησε ο ομογενής Νεοκαισαρειώτης Σάββας Ε. Ξενίδης. Όλα τα μέλη του συλλόγου καθώς και άλλων συλλόγων του νομού έδωσαν παρών σε αυτήν ζεστή εκδήλωση και παρακολούθησαν τον αγιασμό, τον πρώτο σε αυτό το κτίριο. Την εκδήλωση χαιρέτισε στην αρχή ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος και είναι ανεψιός του Κοτζά Αναστάς. Κεντρικός ομιλητής ο δημοσιογράφος κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος ο οποίος και κατάγεται απο τα χωριά της Νεοκαισάρειας του μαρτυρικού Δυτικού Πόντου. Συγκινητική η στιγμή όπου δύο νεαρά κορίτσια (απόγονοι του Αναστάσιου Παπαδόπουλου, κοτζά αναστάς) δίαβασαν δύο ποιήματα για την αγαπημένη πατρίδα. Επίσης να αναφερθεί οτι προς το τέλος διαβάστηκε απο τον ιατρό του χωριού μας Φίλιππα Χατζηβασιλείου απόσπασμα απο τουρκικό βιβλίο όπου αναφέρεται στην αναγνωρισιμότητα του ιστορικού προσώπου του καπετάνιου «κοτζά αναστάς».
Εκ του συλλόγου.