Με το Πάσχα να πλησιάζει, οι παρακάτω συμβουλές για το σωστό βράσιμο και βάψιμο των αυγών, σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες!
Βασικές συμβουλές:
Μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά, δεν ξεφλουδίζονται καλά γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό.
Αφήστε τα αυγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και όχι λαστιχωτό και ο κρόκος να μην αποκτήσει το πράσινο στεφανάκι του θείου και του σιδήρου.
Τα αυγά είναι πιο πιθανό να σπάσουν όταν:
μπαίνουν κρύα σε καυτό νερό
βράζουν για πολλή ώρα
βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
βράζουν περισσότερα αυγά από ένα μόνο στρώμα, μέσα στην κατσαρόλα.
Για να βάψετε τα αυγά σας
Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών και φυλάξτε τα στο ψυγείο
Πλύνετε τα αυγά με μαλακό σφουγγαράκι
Τα χέρια σας να είναι πλυμμένα με σαπούνι. Να μην έχουν λίπος γιατί φράζουν τους πόρους των αυγών και δεν θα απορροφήσουν ομοιόμορφα την μπογιά.
Φέρτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον δύο ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.
Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο.
Βάλτε μια μόνο στρώση αυγά και σκεπάστε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.
Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού,δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει και χτυπιούνται τα αυγά, στο τσακ πριν τους 100 βαθμούς.
Σβήστε την εστία και αν χρειαστεί, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία.
Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 13 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 15 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους ή 18 λεπτά αν είναι extra large.