Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

"ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ, Η ΖΩΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ" Friedrich Nitsche


Μαρία Βούλγαρη-Μουρούτη 


     Το πρόβλημα με τη ζωή μας σήμερα είναι ότι δεν έχει μουσική...αυτό ίσχυε μέχρι και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου λίγο πριν οι δείκτες των ρολογιών χτυπήσουν ακριβώς 8 μ.μ....
Επειδή ακριβώς από  εκείνη  τη στιγμή και μετά όλοι όσοι είχαν την τιμή να βρεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου& 5ου Γ.Ε.Λ. Κατερίνης, εμβίωσαν το γεγονός ότι η μουσική είναι το φεγγαρόφως στη σκοτεινή νύχτα της ζωής... 

Υπό την αιγίδα και δημιουργική εντρύφηση της διοίκησης της Εστίας Πιερίδων Μουσών, οι γνωστοί, άσημοι ή διάσημοι του τόπου που παρευρέθηκαν εκεί, για περίπου 2 ώρες μέσα από ένα πολυφωνικό και πολυεπίπεδα πολυδυναμικό σχήμα, σύνολο και συμφωνία, εντρύφησαν στην βίωση ότι, η Μουσική είναι η αριθμητική των ήχων όπως η οπτική η γεωμετρία του φωτός.
    
Αρχής γενομένης του εξαίσιου φωνητικού εκτόπου "de profoundis", ένα αμάγαλμα βγαλμένο μέσα από τα ενδόμυχα των Πιερίδων Μoυσών και απόπνοια του δημιουργού της Ευθύμιου Μαυρίδη, άνοιξε την αυλαία με τον ύμνο "Sing Allelujia to the Lord", κυριολεκτικά εξάγνισε τις ψυχές των παριστάμενων από την σκόνη της καθημερινότητας που μας δολοφονεί τόσο απαλά αλλά σίγουρα με την αλαζονική της αδιαφορία..
Η συνέχεια ήταν μια εισαγωγή στην Εδεμική ευδαιμονία αισθήσεων. Η παιδική χορωδία
"fons musicalis" του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού με καθοδηγητή της τον Μιχάλη Καρυοφυλλίδη, μετέτρεψε όπως η ζωγραφική τον χώρο σε χρόνο ενώ η παρουσία του μουσικού συνόλου της Πάφου υπό την διεύθυνση του κ. Καραγιώργη "έλιωσε" τον χρόνο σε χώρο!!
    Στην επίφαση της ολοκλήρωσης αυτής της σαγηνευτικής νύχτας που αν και χωρίς θέρμανση, οδήγησε τις καρδιές σε μια "θερμοπυρηνική" σύντηξη, έφτασε στο ζενίθ της σε ένα μοναδικό μείγμα των Πιερίδων Μουσών με τη συμβολή τις χορωδίας του συλλόγου Νέων Πόρων, ως μια ηδονή που αισθάνεται η ανθρώπινη ψυχή όταν μετράει, χωρίς να έχει την συναίσθηση οτι μετράει!
  
  Σε πλήρη έκσταση, ως μορφή επιλόγου επιλέχθηκε με μέγιστη επιτυχία να κλείσει η μουσική αυτή πανδαισία με τον ύμνο "Holy City". Η υψίφωνος πρέσβειρα και απεσταλμένη άνωθεν, κα. Γιούλη Καραγκούνη με την εσχάτη σάλπιγγα έδωσε το στίγμα το ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ  ίσως οι άγγελοι στη Νέα Ιερουσαλήμ υμνούν τον Δημιουργό με δόξα και μεγαλοπρέπεια!
Τα δάκρυα συγκίνησης αποτελούν την μισθαποδοσία για όσους στέκονταν πάνω στη σκηνή ψέλνοντας την Αγάπη ως μεγαλείο Ζωής...
Όμως εκείνος ο οποίος είχε την ταχυδακτυλουργική μαεστρία της μαγείας χωρίς να είναι ο David Copperfield, με ταπεινότητα, απλότητα , χάρη, ήταν ο κρυφός, άγνωστος ήρωας... Εκείνος  ο μαέστρος που, όχι μόνο με  την κίνηση των χειρών του αλλά με την κατεύθυνση της διάνοιας και ψυχής του, εναρμόνισε το συνονθύλευμα αυτό των τόσο διαφορετικών αλλά συνάμα όμοιων σε ανάγκες ανθρώπων.
   Επειδή, αγαπητέ μου αναγνώστη, όπως και σε εκείνη τη μουσική βραδιά έτσι και στη ζωή σου:
"Αν θέλεις να ενορχηστρώσεις σωστά, αληθινά και μαγικά την χορωδία της ευτυχίας και ομορφιάς της ύπαρξης σου, τότε...έχεις μόνο μια ευκαιρία… Να γυρίσεις την πλάτη σου στον κόσμο!!"
"Σεμνή κατά πάντα η μουσική θεών εύρημα ούσα"
Πλούταρχος

Μαρία Βούλγαρη-Μουρούτη