Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Παράδοση και Πολιτισμός στη Ράχη - ΤΙΜΗ ΣΤΟ '21 ΑΠΟ ΤΑ ΚΣΤ΄ ΠΑΤΡΙΑ




   Πλήθος φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού προσέλκυσαν και φέτος τα “ΠΑΤΡΙΑ” που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Ράχη το περασμένο τριήμερο. Όπως είναι γνωστό, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου - Ευαγγελιστή Λουκά.

Στο επίκεντρο των ΚΣΤ' Πατρίων βρέθηκε το καθιερωμένο πλέον επιστημονικό συνέδριο, που φέτος ήταν αφιερωμένο  "στην επανάσταση του 1821", ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε  επίσης πλούσια μουσικοχορευτικά δρώμενα. Συνδιοργανωτής ήταν ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.
Προσπαθήσαμε μια χούφτα άνθρωποι το τελευταίο τριήμερο να επιχειρήσουμε μία βιογράφηση του 1821 για να φτάσουμε στην επιστημονική ανατομία του. Οι σεβαστοί και αγαπητοί επισκέπτες μας έχετε τη δυνατότητα να κρίνετε, να κρατήσετε ή να απορρίψετε και να αναθεωρήσετε πριν δημοσιευτούν αυτά τα κείμενα, ώστε να δεχτούν την όποια αναγκαία βελτίωση. Ο καθένας προσπάθησε από το χώρο του, από τη γνώση και την έρευνά του για το καλύτερο. Η ουσία της ελληνικής διαλεκτικής όμως είναι η σύνθεση. Με μία καλή λοιπόν προσπάθεια μπορούμε όσα κατατέθηκαν εδώ και βγαίνουν μέσα από ελληνορθόδοξες καρδιές ακόμα και αν φαίνονται αντιφατικά να πετύχουμε να τα συνθέσουμε”. Με τα λόγια αυτά ο π.Γεώργιος Μεταλληνός συνόψισε την ουσία, για τις απόψεις που κατατέθηκαν στο επιστημονικό συνέδριο.

Όπως σημείωσε νωρίτερα σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης Δημήτρης Ντούρος :"Με τις φετινές μας εκδηλώσεις τιµούµε το 21, τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, ιστορικό γεγονός οικουμενικής σημασίας. Με αυτήν αφενός το έθνος µας απέκτησε κρατική υπόσταση αφετέρου παραδειγμάτισε και άλλους υπόδουλους λαούς καθώς υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση για την ανεξαρτησία ενός υπόδουλου Έθνους.
Με την πτώση της Πόλης, στις 29 Μαίου 1453, η μαύρη νύχτα της σκλαβιάς κάλυψε τον εθνικό ορίζοντα και το όνομα της Ελλάδος σβήστηκε από τους χάρτες της υδρογείου.
Ωστόσο, μία ανίκητη ελπίδα και μία αμετακίνητη πίστη, ρίζωσαν  βαθιά στην ψυχή του Γένους, από την ίδια θλιβερή και μαύρη εκείνη ημέρα που ο Βυζαντινός  δικέφαλος αετός, δίπλωνε βαριά πληγωμένος τα φτερά του και κούρνιαζε στην άγια τράπεζα της Αγια Σοφιάς.
Η ελπίδα και η πίστη για την απελευθέρωση, δεν έσβησαν από τις καρδιές των Ελλήνων. Έμειναν κρυμμένες στα στήθη τους. Έγιναν τραγούδι και ύμνος, που τον έψελναν σιγανά τα χείλη του ραγιά στην Παναγιά.
            «Σώπασε Κυρά Δέσποινα και μη πολύ δακρύζεις,
            πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι»[....]
Σήμερα όλοι οι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να διαφυλάξουμε τις πνευματικές αρχές και αξίες στις οποίες στηρίχθηκε η επανάσταση του 21, που δεν εξετάζεται μόνο σαν στρατιωτικό γεγονός πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας αλλά και σαν πνευματικός αγώνας ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας και υπηρετεί σε όλες τις εποχές τις ακατάλυτες αρχές της ελευθερίας και της Αρετής.[...].
Αν δε σκύψουμε, λοιπόν, ευλαβικά στο επίτευγμα των ηρώων του 21, αν δε νιώσουμε απέραντη ευγνωμοσύνη για ό,τι μας κληροδότησαν, αν δεν πάψουμε να προβάλλουμε και να μεγεθύνουμε τις μαύρες κηλίδες της επανάστασης, οι οποίες ήταν επόμενο να παρατηρηθούν στη διάρκεια ενός τόσο μεγάλου αγώνα, τότε και μόνο τότε, κινδυνεύουμε να αποκοπούμε από τις ρίζες μας και να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας.
Ας αντιμετωπίζουμε λοιπόν τα σύγχρονα αιτήματα της ζωής χωρίς να νεκρώνουμε τα κληρονομημένα μας βιώματα και χωρίς να υποστέλλουμε τα πατροπαράδοτα ιδανικά μας. Ας αντλούμε πάντοτε ευκρασία και ευρωστία από της αστείρευτες πηγές του Γένους μας. Ας μη λησμονούμε ποτέ ότι το κοσμοϊστορικό εκείνο μεγαλούργημα οφείλεται στο Γένος. Με άλλα λόγια στο αίμα το ελληνικό που δε μολύνεται, στο μεδούλι το ελληνικό που δε νερουλιάζει, στο κόκαλο το ελληνικό που δε σαπίζει, στο πνεύμα το ελληνικό που δεν αμαυρώνεται”.
Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο πνευματικό κέντρο του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης, χαιρετισμό απηύθυνε  ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος συνεχάρη τον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης που σε δύσκολες εποχές, εξακολουθεί να διοργανώνει εκδηλώσεις με ξεχωριστή διάσταση που τοποθετούν τον πολιτισμό, την παιδεία και την πίστη μας στο επίκεντρο και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης π.Παύλος Ντούρος. Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν επίσης, οι βουλευτές Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι βουλευτών, εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων, φορέων κ.ο.κ.
Πρόεδροι των τριών συνολικά συνεδριών διετέλεσαν διαδοχικά οι: π. Θεόδωρος Ζήσης, Νίκος Λυγερός, π. Γεώργιος Μεταλληνός, ενώ εισηγητές ήταν μεταξύ άλλων οι: Ζωή Γκενάκου, τ. επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος, Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμων – συγγραφέας, Μαρία Μαντουβάλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφικής σχολής Παν/μίου Αθηνών, Γεώργιος Μ. Χανδόλιας, Δάσκαλος, Γιώργος Κωνστάντζος, μουσικολόγος, ο Μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης κ.α.
"Κρυφά τό λένε τά πουλιά"
Τα δρώμενα του περασμένου Σαββάτου ολοκληρώθηκαν μοναδικά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (στο Πνευματικό Ράχης), με ένα εξαιρετικό μουσικό ταξίδι σε ιστορικά δημοτικά τραγούδια, αλλά και σε γνώριμους ήχους από κάθε γωνιά του ελληνισμού με τους Χρυσόστομο Μητροπάνο, Αρετή Κετιμέ, Χρήστο Τζιτζιμίκα, Γιώργο Κωτσίνη, Κυριάκο Γκουβέντα, Θωμά Κωνσταντίνου, Βασίλη Γαλάνη. Στα σχόλια και την αφήγηση της συναυλίας με τίτλο: “Κρυφά τό λένε τά πουλιά”ήταν ο Γιώργος Κωνστάντζος.
Με παραδοσιακούς χορούς καί τραγούδια από τους : Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αδένδρου Θεσσαλονίκης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Πολιτιστικό Σύλλογο Σεβαστής Πιερίας, Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», συνεχίστηκε το πρόγραμμα της Κυριακής, που ολοκληρώθηκε με Μουσική βραδιά με τούς : Ντίνο Ντούρο (κλαρίνο), Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο), Αντώνη Θανουρή (τραγούδι – φλογέρα).

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ
Παραδοσιακά –τοπικά τραγούδια από τήν χορωδία μεσηλίκων των ΠΑΤΡΙΩΝ, η παρουσίαση του Θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη,  «Παραμύθι χωρίς όνομα», από το ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΧΗΣ με την πλούσια πολιτιστική διαδρομή και η Πανηγυρική εισαγωγική εισήγηση από τον  Πρωτ/ρο – Καθηγητή π. Θεόδωρο Ζήση : «Το αγιασμένο και προδομένο ΄21» συνέθεσαν το πρόγραμμα της 1ης ημέρας (Παρασκευή) των εκδηλώσεων.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, λειτούργησε στό Πνευματικό Κέντρο ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, σχετική μέ τό ἀφιέρωμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ΚΣΤ΄ΠΑΤΡΙΩΝ, σήμερα Δευτέρα 21 Οκτωβρίου θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά και την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου κατά τις ώρες 9:00 – 13:00 αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, από τον πρόεδρο του συλλόγου Δημήτρη Ντούρο προαναγγέλθηκε και το θέμα της επόμενης περιόδου για το συνέδριο των Πατρίων, το οποίο θα αφορά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ το μεθεπόμενο θα είναι αφιερωμένο στο έπος του '40.