Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ανασχηματισμός κατόπιν συμφωνίας. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν



   Ο οργασμός επαφών, σύνταξης κειμένων και τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ Μαξίμου και Ιπποκράτους δείχνει το πόσο πολύ κοντά βρίσκεται η συνολική συμφωνία Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου αφενός για το νέο κυβερνητικό σχήμα και αφετέρου για την καινούργια προγραμματική συμφωνία.

Όλα δείχνουν πως οι δύο πολιτικοί συναντώνται μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο προκειμένου να συζητήσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης αλλά και τις αρχές του κυβερνητικού προγράμματος.

«Δεν θα την ξαναπατήσουμε. Θα συνεννοούμεθα από πριν» δήλωσε με μία δόση αυτοκριτικής ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία της υπό ανασχηματισμό κυβέρνησής του.

Στην Ιπποκράτους τα χαμόγελα περισσεύουν μετά και το τηλεφώνημα του Γιάννη Στουρνάρα, όστις έσπευσε να συγχαρεί τηλεφωνικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το Eurogroup στο οποίο συμμετείχε. « Όλοι εδώ λένε ότι εσύ έσωσες την παρτίδα» είπε ο υπουργός Οικονομικών δράττοντας την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες τους τελευταίους μήνες είναι απόλυτα ψυχρές.

Στην Ιπποκράτους ετοιμάζονται για τους νέους υπουργικούς θώκους, τις θέσεις υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Στο Μαξίμου όλα δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχεται επιτέλους στην κυβέρνηση, πιθανότατα δε στο Υπουργείο Υγείας στη θέση του Ανδρέα Λυκουρέντζου. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εγκαταλείψει την «ηγεμονική» θέση του στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως λένε οι Κασσάνδρες, και θα οδεύσει μάλλον προς το Πεντάγωνο, η Όλγα Κεφαλογιάννη παραμένει, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέρχεται ως υπουργός αλλά με άλλο κόμμα, της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη φορά, το ίδιο και ο Μάκης Βορίδης.

Φεύγει ο Θόδωρος Καράογλου, πιθανώς και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (θα εξαρτηθεί από τις καραμπόλες), μένουν Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης. Αναβαθμίζεται ο Σταύρος Καλαφάτης, άγνωστη η τύχη του Νότη Μηταράκη. Φεύγουν - κατά τα φαινόμενα - οι κ.κ. Μουσουρούλης και Χαρακόπουλος. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως θα αναβαθμιστεί ο Μ. Βολουδάκης και πιθανώς ο Μ. Παπαγεωργίου.

Από το ΠΑΣΟΚ μένει ο Θανάσης Τσαυτάρης και απέρχεται ο Ευάγγελος Λιβιεράτος. Θα κατηφορίσουν από την Ιπποκράτους προς το προεδρικό μέγαρο πιθανώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιάννης Μανιάτης, η Φώφη Γεννηματά, λένε και για τον Συμεών Κεδίκογλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ο τελευταίος, αν δεν υπουργοποιηθεί, θα αναλάβει εκπρόσωπος του κόμματος). Στα σίγουρα παίζει ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης, μολονότι δεν το επιθυμεί, θα υποκύψει στις πιέσεις Βενιζέλου, εάν ο πρόεδρος αποφασίσει πως τον χρειάζεται στο οικονομικό επιτελείο. Αυτά ως προς τη σύνθεση. Πολλές πιθανότητες να υπουργοποιηθεί έχει και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ακονίζουν τα μαχαίρια στην Αγίου Κωνσταντίνου
Στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί σύγχυση. Ο Σπύρος Λυκούδης βρίσκεται ήδη στην απέναντι όχθη. Είναι η δεύτερη φορά που διαφωνεί. Οι Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός επίσης. Ο Νίκος Μπίστης εκδήλωσε δημόσια και με σαφήνεια τη διαφωνία του. Οι Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και Δώρα Τσικαρδάνη διαφώνησαν στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ο μέχρι προχθές υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου διαφώνησε επίσης. Αντιθέτως, οι Μανιτάκης και Σκοπούλη στήριξαν την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Κοντά στον Φώτη Κουβέλη φαίνεται να στέκονται οι Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης. Το κλίμα είναι δυσμενές και πολλοί ήδη ομιλούν στην Αγίου Κωνσταντίνου για «Σύνδρομο Καρατζαφέρη».

Μένει, ωστόσο, αναπάντητο το ερώτημα: τι άλλαξε μέσα σε λίγες μόνον ώρες και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέτρεψε τα πάντα; Πολλοί ισχυρίζονται πως πρυτάνευσε ο φόβος ένεκα των επερχομένων νέων μέτρων τον Οκτώβριο, τα οποία η Αγίου Κωνσταντίνου δεν θα μπορούσε να προσυπογράψει. Άλλοι ομιλούν για τη θεαματική πτώση του ποσοστού της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μεγάλες περιφέρειες λόγω της συγκυβέρνησης.

Ωστόσο, την Πέμπτη το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης δεν απέσυρε μόνον το κόμμα του από την κυβέρνηση αλλά και από τη διαδικασία συνένωσης της Κεντροαριστεράς και του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Οι σχέσεις ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ υπήρξαν χείριστες, όδευαν βελτιούμενες λόγω και του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και σήμερα είναι ανύπαρκτες. Πρόκειται, λοιπόν, για κάτι πολύ σημαντικότερο από μία απόφαση της στιγμής. Είναι και η Κουμουνδούρου, η οποία από την Παρασκευή το πρωί αρχίζει να κοιτά με άλλο μάτι τους «συντρόφους της άλλης όχθης».
Zougla.gr