Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

    Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν γονείς, μαθητές, καθηγητές και πλήθος κόσμου το βράδυ της Παρασκευής, 14 Ιουνίου 2013, στο ανοικτό Αμφιθέατρο Κορινού. 



Ο Καθηγητής Μουσικής του Γυμνασίου Κορινού κ. Σάκης Λάιος, δίδαξε τα τραγούδια και συνόδευσε στο πιάνο τις μαθήτριες Εφραιμίδου Έλενα, Ζαχούλη Μαρία, Ηλβανίδου Κωνσταντίνα, Λαγδάρη Ελευθερία, Παλαμά Μαρία και τον μαθητή Παπαδόπουλο Ραφαήλ. Στην εκδήλωση συμμετείχε φιλικά και η καθηγήτρια του Σχολείου κ. Κωνσταντίνα Ράπτη.
Ερμηνεύτηκαν τραγούδια των: Δ.Ζερβουδάκη, Λ.Θάνου, Μ.Θεοδωράκη, Δ.Λάγιου, Θ.Μικρούτσικου, Γ.Σπανού,
Μ. Χατζιδάκη, Δ. Παπαδημηρίου σε ποίηση των Κ. Βάρναλη, Ν. Γκάτσου, Οδ. Ελύτη, Ν. Καββαδία, Γ. Σεφέρη, Γ. Σκαρίμπα και Ντ. Χριστιανόπουλου

Η εκδήλωση περιελάμβανε δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης εργασίας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Ελληνική μελοποιημένη ποίηση», που ανέλαβαν οι καθηγητές Σάκης Λάιος, μουσικός και Σοφία Πλασταρά, φιλόλογος.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τραγούδια που επέλεξαν οι συμμετέχοντες και τα οποία, αν και οπωσδήποτε δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία της «μελοποιημένης ποίησης», είναι εντούτοις αξιολογότατα στιχουργικά και μουσικά και διαθέτουν μια αλήθεια και μια διαχρονικότητα, χάριν των οποίων θεωρήθηκε ότι άξιζε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ελαφρύνει λίγο και η διάθεση.

«Στην εποχή της διαρκούς υπερ-τροφοδότησής μας με χαμηλής ποιότητας πολιτιστικά προϊόντα, που κολακεύουν τη μετριότητα, εξυμνούν τη φτήνια και προωθούν το χυδαίο, η στροφή στην ποιοτική μουσική και ποιητικό λόγο, που απαιτούν πνευματική εγρήγορση και διάθεση ειλικρινούς συμμετοχής, είναι, μάλλον, από τις ελάχιστες αχτίδες φωτός στον οικονομικό και πολιτισμικό μαρασμό που βιώνουμε. Διαρκής επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι να δοθούν ερεθίσματα στη νεότερη γενιά για να σμιλεύσει υψηλότερη ηθική και πνευματική ποιότητα» σημείωσε εύστοχα ο κ Σάκης Λάιος στο πρόγραμμα της εκδήλωσης το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος.

Τα απειλητικά σύννεφα του απόβραδου και οι μεγάλες παροδικές στάλες της βροχής δεν πτόησαν ούτε τους ερμηνευτές, ούτε το ακροατήριο. το οποίο με το παρατεταμένο χειροκρότημα επισφράγισε την επιτυχία της εκδήλωσης και επιβράβευσε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Κορινού να το μετατρέψουν σε εργαστήρι ανάπτυξης κριτικής σκέψης, συνεργασίας και δημιουργικότητας.
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου ευχαριστεί θερμά τη Δημοτική Ενότητα Κορινού για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου για την οικονομική ενίσχυση και το Σύλλογο Διδασκόντων για τη συμβλή στην υλοποίηση και επιτυχία της εκδήλωσης .