Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΕΡΙΝΗ : Ημερίδα - Έκθεση προϊόντων της Δράσης Νεανική Υπόθεση




  
  
  
   Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος νέων πραγματοποιήθηκε στις 22-12-2012, η Ημερίδα – Έκθεση προϊόντων του προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων «ΝΕΑΝΙΚΗ υπόΘΕΣΗ –Από τη φύση στην Παραγωγή» το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης, μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας του Προγράμματος της Ε.Ε Νέα Γενιά σε Δράση, και υλοποιήθηκε  από τον φορέα ΠΡΑΞΙΣ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ». 


Ο κ Σπανός Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος της ΠΡΑΞΙΣ, αναφέρθηκε στην φιλοσοφία τόσο του σχεδίου «ΝΕΑΝΙΚΗ υπόΘΕΣΗ» όσο και των δράσεων του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης  και παρουσίασε τις δράσεις και τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου αλλά και τις ευκαιρίες για τους συμμετέχοντες νέους. Οι συμμετέχοντες (47 νέοι) εκπαιδεύτηκαν σε τρόπους και τεχνικές παραγωγής χειροποίητων σαπουνιών και κεριών με φυσικά υλικά (βότανα, λάδι κ.α) κατά κόρον προερχόμενα από τον νομό, βασικές αρχές επιχειρηματικότητας και δεξιότητες στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), Υγιεινή και ασφάλεια με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Το επόμενο στάδιο ήταν η συσκευασία του προϊόντος και η επιμέλεια της εμφάνισής του ώστε να είναι ελκυστικό στον δυνητικό πελάτη.
Παράλληλα δημιουργήθηκε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για την υποστήριξη και επικοινωνία των συμμετεχόντων νέων.
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο η κ. Κωνσταντίνου Δέσποινα, Γενική Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, η οποία συνεχάρη τον κ. Σπανό και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης για την πρωτότυπη ιδέα και αναφέρθηκε με έναν λόγο καταπέλτη για τα προβλήματα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων στην Πιερία.
Ακολούθως ο κ. Γκούνας Αθανάσιος, Οικονομολόγος- Καθηγητής Εφαρμογών ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ανέλυσε τα προβλήματα επιχειρηματικότητας στην Πιερία με έμφαση τους νέους αλλά και τρόπους ανάπτυξης της σε περίοδο κρίσης.

  Στη συνέχεια ο κ Μπέττυ Παρτσαλίδου, Διευθύντρια  Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε ΟΤΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Leader του Νομού Πιερίας με κάθε λεπτομέρεια, τους δήμους και τα ποσοστά χρηματοδότησης ειδικά για οικοτεχνικές μονάδες και χειροποίητα σαπούνια και κεριά. Το Leader του Νομού Πιερίας, Β φάση,  θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2013.
Τέλος παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές του προγράμματος και οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν τα προϊόντα που παρήγαγαν οι συμμετέχοντες, με πολύ μεράκι, στο πρόγραμμα «ΝΕΑΝΙΚΗ υπόΘΕΣΗ», καθώς και να συνομιλήσουν μαζί τους. Τα σχόλια ήταν θετικά και ενθαρρυντικά. Οι παρευρισκόμενοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρωτοτυπία του προγράμματος, την ωφέλεια του για τους νέους της Πιερίας και με την ελπίδα ότι και στο μέλλον θα υλοποιούνται τέτοιου είδους δράσεις τόσο από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης  αλλά και από άλλους φορείς.