Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ - Α΄ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Οι μαθητές σε αναζήτηση της Ιστορίας του τόπου μας. 100 χρόνια ελεύθερης Πιερίας

Η βροχή που ξέσπασε ξαφνικά στην Κατερίνη δε στάθηκε ικανή να σταματήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και πολίτες της Κατερίνης που έσπευσαν να παρακολουθήσουν το Α ΄ Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, με θέμα «Οι μαθητές σε αναζήτηση της ιστορίας του τόπου μας. 100 χρόνια ελεύθερης Πιερίας»
Η φιλόξενη αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου του Δήμου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ), το πρωί της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου, κατακλύστηκε από κόσμο, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας μάς έκαναν κοινωνούς πτυχών της ιστορίας του τόπου μας, μας αποκάλυψαν άγνωστες λεπτομέρειες της παράδοσής μας, μας ταξίδεψαν στο παρελθόν, και οραματίστηκαν το μέλλον της πατρίδας μας.

Την ημερίδα άνοιξε με την ομιλία του ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καζταρίδης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή από τον Καζά της Κατερίνης στην επαρχία και το νομό Πιερίας. Την αφήγησή του συνόδευε η προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού, που ζωντάνεψε την αφήγηση και αισθητοποίησε την ιστορική γνώση.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασαν τις εργασίες τους μαθητές από τα σχολεία της περιφέρειας. Το ΓΕΛ Λεπτοκαρυάς μας μίλησε για την ιστορία της Νότιας Πιερίας και τα παιδιά του Γυμνασίου Κορινού μας σύστησαν τον τόπο διαμονής τους και τις ρίζες των οικογενειών τους με τη συνοδεία της λύρας. Με τη βοήθεια του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Αιγινίου συνειδητοποιήσαμε την ένταξη της τοπικής στη γενική ιστορία, μέσα από τα γεγονότα της απελευθέρωσης της πόλης το 1912, και μάθαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σήμα κατατεθέν της, την Εμποροπανήγυρη του Αιγινίου! Το ΓΕΛ Κολινδρού μας γνώρισε «τα Τσακάλια», τον τοπικό αθλητικό σύλλογο, και το Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς μας τραγούδησε τραγούδια του τόπου του, που συνόδευαν την ιστορική διαδρομή στην οποία μας παρέσυρε!
Για δυο από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον και τα Λείβηθρα μίλησαν το ΕΕΕΕΚ Κατερίνης και το ΤΕΕ ειδικής αγωγής . Το ΕΕΕΕΚ, με φωτογραφικό υλικό τραβηγμένο από τους ίδιους τους μαθητές καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους και το ΤΕΕ , με τη διεισδυτική μυθολογική αναφορά του, εξίταρε την φαντασία μας.
Μετά το διάλειμμα τη σκυτάλη πήραν τα σχολεία της πόλης . «Από πού κρατάει η σκούφια μας;» αναρωτήθηκε το 5ο ΓΕΛ, ενώ το 2ο ΓΕΛ μας πήγε μια βόλτα στα δρομάκια της Κατερίνης. Ξεκουραστήκαμε με το 4ο ΓΕΛ στο πάρκο, και γνωρίσαμε χώρους αναψυχής και πρασίνου, με το 4ο Γυμνάσιο. Διαβάσαμε τις εφημερίδες με το Ιδιωτικό Γυμνάσιο «ΠΛΑΤΩΝ» και συγκινηθήκαμε με τις «μαρτυρίες» από τους «αυτόπτες μάρτυρες» συγκλονιστικών στιγμών του παρελθόντος. Ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό 5ο Γυμνάσιο από τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό. Ταξιδέψαμε στο παρελθόν και θυμηθήκαμε τη συμβολή της Ι.Μ. Πέτρας Ολύμπου στην επανάσταση του 1821, με τη βοήθεια του 2ου Γυμνασίου, ενώ δακρύσαμε με τις χαμένες πατρίδες της Εφέσσου και της Κονταριώτισσας, με την ΕΠΑΣ . Τέλος, το ιδιωτικό ΓΕΛ «ΠΛΑΤΩΝ», μας έκανε να ονειρευτούμε την Κατερίνη του μέλλοντος.
Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης εξήγαγε η κ. Μυράντα Παππά, Υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι σκοποί του συνεδρίου επιτεύχθηκαν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες , μελετώντας το παρελθόν, συνειδητοποίησαν τη θέση μας στο παρόν, την ευθύνη μας στο μέλλον, ανέδειξαν την τοπική ιστορία και καλλιέργησαν την ιστορική μας συνείδηση.
Ο Διευθυντής κ. Ι. Καζταρίδης συνεχάρηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το υψηλό επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν, αναγνώρισε πως μέσα από την ιστορική έρευνα οι μαθητές πάνω από όλα καλλιέργησαν την αγάπη για τον τόπο τους και δεσμεύτηκε το συνέδριο αυτό να αποτελέσει στο μέλλον θεσμό για τον τόπο μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Κυραϊλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάντζιος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των βουλευτών κ. Κουκοδήμου και κ. Μάνη- Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος της Α/θμιας εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας, Διευθυντές σχολείων καθηγητές και γονείς