Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Δ.Ανδριάς: Προσπαθούμε να αντέξουμε για να αναστηθούμε από τις στάχτες μας

* ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΝ, ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ, ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΟΥΝ.
* Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΝΕΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Κατά τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου, Δημήτρη Ανδριά, η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας γιορτάζεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό λαό και για την Ελλάδα. 

Σε ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της δημοτικής κοινότητας για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, ο κ. Ανδριάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η επέτειος «είναι και μια αφορμή να συνδέσουμε ξανά τα γεγονότα της απελευθέρωσης με τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε σήμερα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ.
Έκανε λόγο για «στιγμές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και απώλειας μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας» και τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία να δούμε ξανά τα γεγονότα από την τότε απελευθέρωση της Μακεδονίας απευχόμενοι να μην αποτελέσει η παρούσα κρίση μια αφορμή για τυχόν νέες εθνικές περιπέτειες».
Και συμπλήρωσε ότι «είναι μια ευκαιρία να δούμε την απελευθέρωση της Μακεδονίας, εκείνη την εποχή, ως ένα παράδειγμα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να αντέξουμε αλλά και να αναστηθούμε από τις στάχτες μας, ως έθνος και ως λαός», κάνοντας, μάλιστα, λόγο για ενότητα του ελληνικού λαού και για αποφυγή της διχόνοιας.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Ανδριά έχει ως εξής: «Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια, ένας ολόκληρος αιώνας, από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Το Λιτόχωρο, με ιστορία 600 ετών, από τις πιο παλιές μακεδονικές κοινότητες, σύμβολο επανάστασης και ιστορικών αγώνων, δεν ήταν δυνατόν να μην τιμήσει, με μια εκδήλωση όπως είναι η σημερινή, τον μακεδονικό αγώνα και την απελευθέρωση αυτού του ιστορικού τμήματος της Ελλάδας.
Πέρα από το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε οπτικοακουστικό ιστορικό υλικό εκείνης της εποχής και να θυμηθούμε σπουδαία γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του έθνους.
Πρόκειται για γεγονότα που αποδεικνύουν τη δύναμη αυτού του λαού, ο οποίος όταν είναι ενωμένος, κυριολεκτικά θαυματουργεί. Επιπλέον, έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει ο ελληνισμός όταν κυριαρχεί η συνήθης, μέχρι σήμερα, διχόνοια.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στα αποσπάσματα που παρουσιάζουμε, προσπαθούμε να αναφερθούμε μόνο σε ιστορικά γεγονότα χωρίς να εμπλέκουμε στοιχεία που παραπέμπουν σε αντιμαχόμενες ιδεολογίες εκείνης της εποχής και διχαστικές τοποθετήσεις.
Αυτή η παρουσίαση αποτελεί και μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ήρωες αυτού του αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό ο οποίος κράτησε για πέντε αιώνες, 500 περίπου χρόνια.
Είναι όμως και μια αφορμή να συνδέσουμε ξανά τα γεγονότα της απελευθέρωσης με τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε σήμερα, στιγμές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και απώλειας μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι δηλαδή μια ευκαιρία να δούμε την απελευθέρωση της Μακεδονίας, εκείνη την εποχή, απευχόμενοι να μην αποτελέσει η σημερινή κρίση μια αφορμή για τυχόν νέες εθνικές περιπέτειες.
Είναι μια ευκαιρία να δούμε την απελευθέρωση της Μακεδονίας ως ένα παράδειγμα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να αντέξουμε αλλά και να αναστηθούμε από τις στάχτες μας, ως έθνος και ως λαός.
Σας ευχαριστώ».