Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ν.ΛΑΠΠΑΣ - ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΡΟΝΤΟΥ



• Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα αφορά άμεσα όλους τους συνδημότες μας κι όχι μόνο τους κατοίκους του Λιτοχώρου. Πέρα από τους δυνητικούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και το οικοσύστημα, υπάρχει ορατός κι ο κίνδυνος υποβάθμισης του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής στον δήμο μας.
 

• Είχα προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ακόμη κι αν παρασκηνιακά δηλωνόταν από την δημ. αρχή πως τα απόβλητα τελικά δεν θα έρθουν. Οι μεθοδεύσεις και η εμμονή των διοικούντων άλλα έδειχναν. Άλλωστε, όπως πάντα δηλώνω, το θέμα δεν είναι απλώς να μην προχωρήσει τώρα η συμφωνία απόθεσης, αλλά θα πρέπει να αποσυρθεί η επίμαχη τροποποίηση της Μ.Π.Ε. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. που αφήνει ανοιχτή την πόρτα στα συγκεκριμένα απόβλητα ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

• Είναι σίγουρα επιτυχία της επιτροπής ότι τους τελευταίους 3 μήνες ο κόσμος έχει αφυπνισθεί, ενώ πολιτικά το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Από επίσημες δηλώσεις αιρετών (δημοτ. και περιφερειακών συμβούλων, βουλευτών) που εκφράζουν την ανησυχία έως και την πλήρη αντίθεσή τους προς την επιχειρούμενη απόθεση, μέχρι τις επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, προσφάτως είχαμε και κατάθεση ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη για το άμεσο ενδιαφέρον του και για τη συνεργασία που είχαμε για το ζήτημα αυτό. Να είναι όλοι σίγουροι ότι θα υπάρξει και συνέχεια!

• Παρά όμως τη γενική κατακραυγή, η δημ. αρχή επέμενε όλο αυτό το διάστημα να μην αποσύρει την τροποποίηση και προφανώς δεν θα είναι στις προθέσεις της να το πράξει τώρα που πήρε και την έγκριση του γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης. Η τελευταία αυτή εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα και την ανάγκη παράλληλης δράσης πέρα από το πολιτικό – ενημερωτικό κομμάτι.

• Η απόφαση της αποκεντρωμένης αφήνει περιθώριο λίγων εβδομάδων να προσφύγουμε στον Υ.ΠΕ.Κ.Α., ώστε η απόφαση αυτή να μην εκτελεστεί. Πρέπει πλέον να κινηθούμε άμεσα και νομικά! Πολιτικά θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης Δ.Σ. με συμμετοχή εκατέρωθεν ειδικών επιστημόνων και φορέων με σκοπό την σφαιρική ενημέρωση του σώματος γύρω από το θέμα και τον επανακαθορισμό της στάσης του καθενός. Σαφής προειδοποίηση προς την δημ. αρχή και την διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. να μην επιχειρήσουν να φέρουν την τοπική κοινωνία προ τετελεσμένων. Σε μία τέτοια περίπτωση η αντίδραση θα είναι δυναμική!
Κι ο άγιος φοβέρα θέλει!