Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

H άλλη πλευρά της Μυκόνου...





  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Κυριακής και στεγάζεται στο αρχοντικό Καμπάνη του 1735, που ανήκε στην οικογένεια Μαυρογέννη και ανακαινίσθηκε με δωρεά του Ιωάννη Μελετόπουλου.

Η ... 
 
βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περίπου 10.000 τόμους βιβλίων από την δωρεά του ιστοριοδίφη Αλέξανδρου Μελετόπουλου και άλλων δωρητών. Ανάμεσα στα εκθέματά της περιλαμβάνονται έγγραφα του 18ου και 19ου αιώνα, μια πλούσια συλλογή από φωτογραφικό υλικό καθώς και μια σπάνια συλλογή από αρχαία νομίσματα και παλιές σφραγίδες.

Τα Τρία Πηγάδια βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Μυκόνου, στην ομώνυμη θέση. Από τα μέσα του 18ου αιώνα έως και την δεκαετία του 1950 τα πηγάδια αυτά, εξασφάλιζαν την ύδρευση της Χώρας Μυκόνου.

Στα νοτιοανατολικά της περιοχής Άνω Μεράς, στη θέση Διβούνια-Ταρσανάς και απέναντι από την παραλία του Καλαφάτη, πάνω στο μικρό δίδυμο ακρωτήριο διατηρούνται ερείπια προϊστορικής πρωτοκυκλαδικής ακρόπολης

Το Δημαρχείο της Μυκόνου στεγάζεται σε ένα κλασσικό διώροφο κτίριο του 1780 με κεραμοσκεπή. Το κτίριο κατασκευάστηκε μετά την Ορλωφικά περίοδο και αποτέλεσε έδρα του Ρώσου Γενικού Πρόξενου του Αρχιπελάγους.

Μερικά χρόνια αργότερα περιήλθε στη δικαιοδοσία της Κοινότητας για να στεγάσει τα γραφεία του Δήμου μέχρι σήμερα.

Δίπλα από το Δημαρχείο βρίσκεται το επιβλητικό κτίριο του ¨Μαύρου¨ το οποίο στέγασε το πρώτο δημοτικό σχολείο της Μυκόνου. Το πανέμορφο αυτό κτίριο με τα ρομαντικά στοιχεία χτίστηκε το 1857 σε σχέδια του Βαυαρού μηχανικού Weiler (Βάιλερ).

Στο Δραφάκι υπάρχουν αρκετά παλαιότατα αλλά καλοδιατηρημένα ξωκλήσια.

Στην Βρύση έχει ανακαλυφθεί ένας Μυκηναϊκός Θολωτός τάφος που μαρτυρά τις σχέσεις της Μυκόνου με τα ελλαδικά μυκηναϊκά κέντρα. Εδώ, μπορείτε να δείτε και τους θαυμάσιους περιστερώνες που βρίσκονται μέσα σε παλιούς κήπους.

Στη θέση Πόρτες του Πλατύ Γιαλού δεσπόζει πύργος που θα σας εντυπωσιάζει με την καλά διατηρημένη πορτωσιά του που σχηματίζεται από τρεις μεγάλους λαξευμένους γρανιτόλιθους.

Άλλοι πύργοι που σώζονται στην μυκονιάτικη ύπαιθρο είναι ο πύργος στη Ληνώ με ίχνη οχυρωματικού περίβολου και δυο πρωτοχριστιανικά εκκλησάκια δίπλα του.

Στο νησί υπάρχουν πολλά πηγάδια που χρησιμοποιούνται έως σήμερα όπως το πηγάδι του ¨Γιάνναρου¨ και το πηγάδι του ¨Πούαδος¨ που βρίσκεται στην Ταγκού.

Το συγκρότημα των Κάτω Μύλων, δεσπόζει περήφανα πάνω από την θάλασσα στα νοτιοανατολικά της Χώρας Μυκόνου.

Οι ολόλευκοι ανεμόμυλοι βρίσκονται μεταξύ της Μικρής Βενετίας ή Αλευκάντρας και της γειτονιάς του Νιοχωρίου και θα σας εντυπωσιάσουν με την γραφικότητά τους.

Οι μύλοι που υπήρχαν στο νησί ξεπερνούσαν παλιότερα τους είκοσι και άλεθαν με τη δύναμη του βοριά τα ντόπια σιτηρά. Μεταξύ του 17ου και 18ου αιώνα οι ανεμόμυλοι συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Το 1700 το συγκρότημα με τους 11 μύλους είχε αναπτυχθεί και λειτουργούσε κανονικά ενώ σήμερα διατηρούνται οι επτά μύλοι σε καλή κατάσταση. Ο ιδιωτικός Μύλος του Γερώνυμου λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1960 και διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του.

Οι ανεμόμυλοι είναι από τα δημοφιλέστερα μνημεία των Κυκλάδων και η εικόνα τους ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου.
web-greece.gr.