Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Χανιά: Την Ι.Μ Μεταμορφώσεως Σωτήρος εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης


 
 Τον νέο κεντρικό ναό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής, στο Βαρύπετρο Χανίων, εγκαινίασε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί επίσκεψη σε μητροπόλεις της Δυτικής Κρήτης.

Ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη θεία λειτουργία, ενώ στην προσφώνησή του ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινιάζει Ιερό Ναό στην Κρήτη.

Η ηγουμένη της Μονής, Θεοξένη, καλωσόρισε στο νησί τον κ. Βαρθολομαίο, του δώρισε αρχιερατική στολή κεντημένη από τις μοναχές και αναφερόμενη στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ανέγερση του ναού, χαρακτήρισε «χαρμόσυνη και φωτοφόρο» τη σημερινή ημέρα.

Ιδιαίτερη, δε, μνεία έκανε στο γεγονός ότι ο ναός κατασκευάσθηκε και λειτουργεί με αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κ. Βαρθολομαίος, με τη σειρά του, δώρισε στην ηγουμένη δισκοπότηρο από την Κωνσταντινούπολη.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι τα εγκαίνια κάθε νέου ναού δίνουν νέα πνοή στους ανθρώπους.

«Είναι ο ναός, ο ουρανός επί της γης» είπε και πρόσθεσε: «Εγκαινιάζοντας τον παρόντα ναό εγκαινιάζομε τόπο απολύτου αγάπης. Γιατί ο Θεός αγάπη εστί και τι είναι ωραιότερο της αληθινής και απροϋπουθέτου αγάπης. Για αυτό και θλιβόμεθα όταν βλέπομε άλλους λαούς, δήθεν προηγμένους, να μετατρέπουν τους ναούς τους εις τόπους διαφόρων εκδηλώσεων πλην της λατρείας του Θεού».

Το απόγευμα, πριν την αναχώρησή του για το Ρέθυμνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει αγιασμό στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αγία Κυριακή Βαρυπέτρου.

Στον χώρο αυτό, που διαθέτει σύγχρονα οπτικοαουστικά μέσα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ διασώζεται αναστηλωμένο ελαιοτριβείο του 16ου αιώνα, το οποίο πλέον λειτουργεί ως τράπεζα των μοναχών.

Στο Ρέθυμνο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα υποδεχτούν στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη εκπρόσωποι της εκκλησίας, των τοπικών αρχών και πολίτες.