Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ : H 2η λαϊκή συνέλευση Κατοίκων κατά της απόθεσης επικίνδυνων υλικών στο αμμορυχείο Λιτοχώρου


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Παρά τον άσχημο καιρό, η 2η λαϊκή συνέλευση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων κατά της απόθεσης επικίνδυνων υλικών στο αμμορυχείο Λιτοχώρου, αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της νότιας Πιερίας, ως μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν άμεσα την άποψή τους για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 16/9, στην κεντρική πλατεία του Νέου Παντελεήμονα, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της ακύρωσης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου Λιτοχώρου και κατά της προσπάθειας της βιομηχανίας της TOSOH να αποτεθούν βιομηχανικά απόβλητα στην περιοχή, οι
- δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλείς παρατάξεων Νίκος Λάππας και Κατερίνα Κουρίτα
  • πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα
  • πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου, Φανή Κουτσιμανή,
  • πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Λεπτοκαρυάς, Νίκος Ζντάνης
  • αντιπροσωπεία του Συλλόγου δυτών «Τρίτωνες» Κατερίνης
  • πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου, Αστέριος Χονδρόπουλος
  • πρώην πρόεδρος κοινότητας Παντελεήμονα και πρώην πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Γιώργος Μπούρος
  • η πολιτευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέττυ Σκούφα
και πολλοί δημότες από τη νότια περιοχή του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Στη συνέλευση μετείχαν –μεταξύ άλλων- και πολλοί πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και μέλος της Συντονιστικής, Στέργιος Φαρμάκης.

Των τοποθετήσεων προηγήθηκε ενημέρωση για το θέμα και τις ως τώρα εξελίξεις από εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής (Ν. Παντελιάδη) και από εκπρόσωπο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας(Η. Τσολακίδη).

Ξεκάθαρη απόφαση και αυτής της λαϊκής συνέλευσης ήταν να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας για την αποτροπή του συγκεκριμένου έργου και για την ακύρωση της τροποποίησης της ΜΠΕ, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο γεγονός ότι αν παραστεί η ανάγκη θα ληφθούν και δικαστικά μέτρα, προκειμένου με κάθε τρόπο να παρεμποδιστεί το εγκληματικό έργο που σχεδιάζεται για τον Όλυμπο και το οποίο θα πλήξει τόσο τις ζωές των κατοίκων της Πιερίας και το περιβάλλον, όσο βέβαια και τον τουρισμό της περιοχής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν
  • η τοποθέτηση των εκπροσώπων του συλλόγου «Τρίτωνες» και η παρουσίαση του προγράμματος «Ποσειδών». Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη για την τοποθέτηση ενός αισθητήρα ΚΑΙ στην θαλάσσια περιοχή της Πιερίας (όπως σ’ όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο), ο οποίος εκτός των άλλων θα μπορεί να καταμετρά τη μόλυνση των θαλασσίων υδάτων της περιοχής,
  • αλλά και η πρόταση-πρόκληση κατοίκου της περιοχής να αναλάβει δωρεάν τη φροντίδα των κήπων ή άλλων χώρων όσων ψήφισαν υπέρ του καταστροφικού εγχειρήματος, με τον όρο ότι θα δεχτούν στους κήπους αυτούς να χρησιμοποιηθεί το βιομηχανικό παραπροϊόν της TOSOH!
Σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης –απ΄ την οποία απουσίαζαν και πάλι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι- συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών δημοτών που απαιτούν την ακύρωση της τροποποίησης της ΜΠΕ της ΔΕΑΔΟ.

Η εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του Δήμου Δίου – Ολύμπου θα συνεχιστεί με την 3η κατά σειρά λαϊκή συνέλευση στη Βροντού.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Πιερίας (και κατά της απόθεσης χημικών στο αμμορυχείο Λιτοχώρου).