Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας : Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες στις ακτές της Πιερίας επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



   Σε πεντακάθαρα νερά εξακολουθούν να κολυμπούν οι λουόμενοι της Πιερίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων, τα νερά κολύμβησης στις ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κρίνονται κατάλληλα.


Από τα δείγματα του νερού που πάρθηκαν από τις 15 επιλεγμένες θέσεις που καλύπτουν όλη την έκταση της ακτογραμμής της Πιερίας, η ποιότητα των νερών κολύμβησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 76/160/ΕΟΚ και 2006/7/EΚ εντάσσεται στην κατηγορία «Εξαιρετικής Ποιότητας» (Κριτήριο 10).


Με ανώτατο όριο τα 50 cfu κολοβακτηριοειδή κοπράνων/ 100 ml για την επίτευξη της εξαιρετικής ποιότητας νερού κολύμβησης, τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο σύνολο τους έδειξαν <5 b="b"> cfu
κολοβακτηριοειδή κοπράνων / 100 ml. [cfu = αριθμός σχηματισμένων αποικιών (colony forming units)].


«Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας ανταποκρίνονται άμεσα σε θέματα ελέγχων που αφορούν και καταγγελίες. Δεν κάνουμε καμιά έκπτωση σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Έχουμε θέσει σε άμεση προτεραιότητα την εφαρμογή του προγράμματος συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων νερών κολύμβησης της Πιερίας από σημεία που έχουν καθορισθεί αρμοδίως και με τη συχνότητα και τις παραμέτρους που προσδιορίζονται βάση των Κανονισμών. Τα αποτελέσματα και των τελευταίων αναλύσεων επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης σε όλες τις παραλίες της Π.Ε. Πιερίας , παρόλο που οι έλεγχοι διενεργούνται σε μήνα αιχμής για τις παραλίες και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε λειτουργία», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.


«Από τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας τόσο στα σημεία των ακτών όσο και στα σημεία του Αίσωνα ποταμού, όπου γίνονται οι δειγματοληψίες, διαπιστώνεται η σωστή λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών της Κατερίνης και του Κορινού, που δέχονται και το μεγαλύτερο φορτίο των αστικών λυμάτων», επεσήμανε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς.


Το πρόγραμμα δειγματοληψιών έχει ενταχθεί στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Π.Ε.Πιερίας για την προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα και της ανάδειξης των ακτών της περιοχής.


Υπενθυμίζεται ότι οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από τους υπεύθυνους υγειονομικούς υπαλλήλους της Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.