Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

O ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ


ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η τυραννία του αυτονόητου
εκδ. Ενθέματα της Αυγής, σελ. 288

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012, ώρα 20.00 στον χώρο πολιτικού διαλόγου και πολιτισμού «Ιδεοδρόμιο»

Ένας από τους νεότερους πολιτικούς φιλόσοφους της σύγχρονης Ελλάδας, ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, θα μιλήσει τη Δευτέρα το βράδυ για το τελευταίο του βιβλίο «Η τυραννία του αυτονόητου». Πρόκειται για συλλογή άρθρων με το γνωστό φιλόσοφο και χαρισματικό τρόπο του Σεβαστάκη γύρω από τις πτυχές της έννοιας της δημοκρατίας και των πολιτικών και φιλοσοφικών προϋποθέσεων της.
Στα κείμενα του τόμου ο καλλιεργημένος αναγνώστης θα αντιληφθεί πώς ένας σύγχρονος πολιτικός φιλόσοφος βλέπει τις εκατοντάδες πτυχές του αυτονόητου στη ζωή μας και πώς αυτό το «αυτονόητο» καταδυναστεύει ή κρύβει το αληθινό νόημα των λέξεων: στην κοινωνία, στη λογοτεχνία, στη δράση των θεσμών, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στις χρήσεις των εννοιών που συγκροτούν το σύμπαν του σημερινού τρόπου του πολιτεύεσθαι. Μερικές από τις λέξεις/έννοιες που εξετάζονται με κριτικό, αντιαυταρχικό λόγο: κρίση, δικαιώματα, φιλελεύθερος και νεοφιλελεύθερος τρόπος σκέψης, μνημόνιο και εξέγερση του 2008, κινήματα διαμαρτυρίας και δεκάδες άλλες λέξεις του συρμού τις οποίες ο Σεβαστάκης με ώριμο και δοκιμιακό τρόπο αποδομεί. Επισημαίνω πως το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί και από εκείνους που διαφωνούν με τις απόψεις του συγγραφέα καθότι το κέρδος θα είναι πολλαπλό. 
Η έκδοση είναι μια επιλογή από κείμενα του Ν. Σεβαστάκη, των τελευταίων 4 χρόνων, με κεντρικό άξονα την κρίση, την κρίση της δημοκρατίας, τη γενίκευση της κοινωνικής οδύνης και την αναζήτηση μιας ριζοσπαστικής πολιτικής του πνεύματος.

Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lyon II της Γαλλίας. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στη χαϊντεγγεριανή κριτική της τεχνικής και της νεωτερικότητας. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική και περιστασιακά με τη μετάφραση. Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και από το 2006 ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Άλλα βιβλία του: 

(2011) Δοκιμές και αναγνώσεις, Opportuna,   
(2010) Οι χειμώνες της μνήμης, Πανοπτικόν   
(2008) Αυτό το πνεύμα που παραδίδει το πνεύμα, Ίνδικτος   
(2008) Φιλόξενος μηδενισμός, Βιβλιοπωλείον της Εστίας   
(2004) Κοινότοπη χώρα, Σαββάλας   
(2000) Η αλχημεία της ευτυχίας, Πόλις   
(1998) Προς τη ρομαντική κρίση, Έρασμος   
(1997) Η ψυχή και τα είδωλα, Κριτική   
(1993) Βέβηλες σκέψεις, Αλεξάνδρεια   
(1993) Λάφυρο αγαπημένων ημερών, Νεφέλη   
(1987) Οικείο φεγγάρι, Ηριδανός